latinica  ћирилица
06/08/2021 |  12:13 | Autor: SRNA

Venecijansko Bijenale simbol evropske kulture

Prva međunarodna izložba moderne umjetnosti otvorena je u Veneciji 7. avgusta 1895. godine i od tada se održava svake druge godine.
Bijenale u Veneciji (foto: labiennale.org) -
Bijenale u Veneciji (foto: labiennale.org)

Venecijanski Bijenale ili punim nazivom Međunarodna izložba savremene likovne umjetnosti, uz manje prekide, održava se svake druge godine na prostoru vrtova Bijenala.

Prvo Bijenale održano je 1895. Na toj prvoj izložbi dekorativna umjetnost imala je zapaženo mjesto, a posjetilo ju je 224.000 ljudi.

Izložba je vremenom postajala sve više međunarodna, tako da je od 1907. nekoliko zemalja pokrenulo gradnju vlastitih nacionalnih paviljona na izložbenom prostoru.

Između 1916. i 1918. Bijenale nije održano zbog Prvog svjetskog rata. Nakon toga, pokazuje sve veće interesovanje za inovativna stremljenja u modernoj umjetnosti.

Do 1930. godine uprava Bijenala bila je u nadležnosti vijeća grada Venecije, tada je prešla na nacionalni nivo, a time i u ruke Musolinijeve fašističke vlasti.

Na Bijenalu je tridesetih godina osnovao nekoliko novih popratnih manifestacija: Muzički festival 1930, Venecijanski filmski festival...

Od 1938. dodjeljuju se Velike nagrade za radove izložene na glavnoj izložbi.

Nakon šest godina i pauze tokom Drugog svjetskog rata, Bijenale je nastavljeno normalnom izlagačkom djelatnošću 1948. godine.