latinica  ћирилица
06/08/2021 |  13:44 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Sahranjen Miroslav Lazanski; Oproštaj od prijatelja Republike Srpske (FOTO/VIDEO)

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana u Beogradu.
Sahrana Lazanskog - Foto: RTRS
Sahrana LazanskogFoto: RTRS

Uz članove porodice, prijatelje i kolege, sahrani su prisustvovali visoki zvaničnici - srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, političari iz regiona, te ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko.

Milorad Dodik (Foto:Tanjug/Stefan Stojanović)

Aleksandar Vučić na sahrani Lazanskom (foto: Tanjug/Stefan Stojanović)

Aleksandar Bocan Harčenko (foto: Tanjug/Stefan Stojanović)

Dodik je rekao novinarima da je Lazanski bio njegov prijatelj, ali isto tako i prijatelj srpskog naroda u Republici Srpskoj i same Republike Srpske.

Milorad Dodik na sahrani Lazanskom (foto: Tanjug/Stefan Stojanović)

Prethodno je održana komemoracija na kojoj su govorili sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović, kolumnista Nedeljnika Ljiljana Smajlović, glavni i odgovorni urednik srpske redakcije Sputnjika Ljubinka Milinčić i novinar Politike Aleksandar Apostolovski.

Starović je podsjetio da je Lazanski kao novinar intervjuisao najveće svjetske državnike i da se uvijek uspješno nosio sa izazovima.

Smajlovićeva je istakla da je on bio najčitaniji novinar najstarijeg lista u Srbiji i njegova najveća zvijezda.

Foto: RTRS

Milinčićeva je naglasila da je Lazanski sve čega se prihvatao radio sa ogromnom ljubavlju, ocjenjujući da je to bio ključ njegovog uspjeha.

Apostolovski je rekao da je vrijeme moglo da se okrene naopačke, ali je vijest o smrti Lazanskog i njegovom odlasku bila vijest dana.

Novinar, vojni analitičar i ambasador Miroslav Lazanski umro je iznenada u srijedu u Beogradu, u 71. godini.

Bio je urednik emisije "Lazanski direktno" na Radio-televiziji Republike Srpske, dugogodišnji novinar Politike, i vojni analitičar.

Od 2016. do 2019. godine bio je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Na funkciju ambasadora Republike Srbije u Ruskoj Federaciji imenovan je sredinom 2019. godine.

Lazanski je rođen u Karlovcu 18. septembra 1950. godine. Gimnaziju "Јovan Dučić" završio je u Trebinju, a Pravni fakultet u Zagrebu.

Karijeru novinara počeo je kao student u zagrebačkom Poletu, da bi nastavio pišući za Vjesnik, Danas i Start.

Dok je bio u Zagrebu pisao je za Politiku Ekspres i NIN. U martu 1991. godine Lazanski dolazi u Politiku, da bi 1996. prešao u Večernje novosti, odakle se vratio u Politiku 2001. godine.

Lazanski je imao kolumnu i u grčkom listu Katimerini i u japanskom Dajmond vikli. Izvještavao je sa ratišta u Bejrutu, iz rata Iraka i Irana, Avganistana, iz Čečenije, Zaira, Јemena, Libije, Sirije, Somalije, sa Krima...

Autor je deset knjiga i desetak velikih tv-serijala.

Odlikovan je Medaljom za vojničke zasluge.