latinica  ћирилица
06/08/2021 |  15:00 | Autor: SRNA

BORS: Neophodno dosljedno sprovođenje zaključaka i zakona usvojenih u NSRS

Predsjedništvo Boračke organizacije Republike Srpske jednoglasno je danas uvojilo izjavu kojom zahtijeva od svih institucija Srpske, parlamentarnih stranaka i predstavnika u zajedničkim organima BiH, dosljedno i potpuno sprovođenje zaključaka i usvojenih zakona u Narodnoj skupštini u vezi sa nametnutom odlukom Valentina Incka.
Boračka organizacija Republike Srpske - Foto: ilustracija
Boračka organizacija Republike SrpskeFoto: ilustracija

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić izjavio je da je u ovom trenutku najvažnije da je postignuto jedinstvo svih političkih stranaka u Srpskoj, jer se Srpska samo jedinstvom može suprostaviti nametnutim odlukama.

- To je jedini način da se suprostavimo nametanju i to ne samo u ovom slučaju, jer kad je međunarodna zajednica u pitanju, iskustvo me naučilo da uvijek trebamo očekivati sljedeći kortak. Ovo nije kraj - rekao je Savčić.

Savčić je istakao da nije jasno šta to žele "komšije Bošnjaci".

- Ako hoće istinu, kako ćemo je utvrditi ako nam je zabranjeno da se bavimo istraživanjem istine. Ako hoće pravdu, hoće li to biti samo njihova prvada. Na kojim osnovama hoće pomirenje i kako ćemo do suživota bez pomirenja - upitao je Savčić.

On je rekao da se u usvojenoj izjavi, takođe, navodi da je sjednica Skupštine BORS-a, održana 21. maja na Јahorini, potpuno legalna i legitimna, te sazvana i vođena u skladu sa Statutom.

- Sve odluke i zaključci doneseni na ovoj sjednici su u skladu sa Statutom i drugim opštim aktima i obavezujući za sve članove BORS-a. Predsjedništvo snažno podržava i zalaže se za rješavanje svih spornih pitanja kroz organe BORS-a i u tom cilju još jednom pozivamo sve članove organizacije da aktivno učestvuju u radu organa i tamo rješavaju sva sporna pitanja - naveo je Savčić.

Zamjenik predsjednika Predsjedništva BORS-a Aleksandar Savić rekao je da je na današnjoj sjednici dužnosti razriješen predsjednik Predsjedništva BORS-a Goran Rogić, te da će novi biti imenovan na nekoj od narednih sjednica.

Predsjednik Odbora ratnih vojnih invalida Marko Milošević naveo je da je cilj ovog odbora povećanje sredstava za banjsko liječenje ratnih vojnih invalida, te povećanje invalidnina u narednom periodu.