latinica  ћирилица
06/08/2021 |  15:38 ⇒ 15:42 | Autor: SRNA

Kojić: Veliki uticaj SDA i Bakira Izetbegovića na pravosuđe BiH

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je da podatak da je Tužilaštvo BiH za šest godina najviše optužnica podiglo protiv Srba pokazuje da je ova pravosudna institucija nastavila praksu selektivnog rada i provođenja politike SDA i Bakira Izetbegovića.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

- Ta politika se ogleda u tome da su se samo optuživali i kasnije osuđivali Srbi, a imali smo sporadične slučajeve, zahvaljujući samo određenoj grupi postupajućih tužilaca, da su optužena lica bošnjačke nacionalnosti za zločine nad Srbima - rekao je Kojić Srni.

On je naveo da je veliki uticaj SDA i Bakira Izetbegovića na pravosuđe BiH i preuzimanje dominacije u pravosuđu vidljivo i kroz dvije godine opstruisanja usvajanja Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

- Sada se već godinu dana opstruiše imenovanje nadzornog tijela za praćenje provođenja Strategije za rad na predmetima ratnih zločina - istakao je Kojić.

Prema njegovim riječima, oni žele da održe tu dominaciju i stanje koje ne odgovara činjenicama i istini o proteklom ratu.

- Ne žele da se procesuiraju odgovorni za ratne zločine nad Srbima. Kroz kontrolu nad Tužilaštvom i Sudom BiH imamo oslobađajuće presude ili kazne ispod zakonskog minimuma za ratne zločine počinjene nad Srbima - kaže Kojić.

On ističe da je takvo stanje kontrole pravosuđa kao jednog od stubova vlasti prisutno samo u nedemokratskim držvama.

- Očigledno je da Bošnjaci u BiH, kroz procesuiranje predmeta ratnih zločina i kontrolu u pravosuđu, žele da izgrade takvo društvo - unitarnu BiH koju Republika Srpska neće dozvoliti - rekao je Kojić.

Tužilaštvo BiH je u predmetima ratnih zločina od 2014. do 2020. godine podiglo optužnice u 263 predmeta protiv ukupno 612 osoba, a, kako su istakli, veći dio se odnosio na zvaničnike vojske, policije i političare iz Republike Srpske.