latinica  ћирилица
06/08/2021 |  15:56 ⇒ 15:57 | Autor: SRNA

Utvrđen program ovogodišnjeg 56. "Kočićevog zbora"

Organizacioni odbor za obilježavanje 56. Kočićevog zbora utvrdio je danas program ove tradicionalne manifestacije, koja će biti održana od 23. do 29. avgusta.
Kočićev zbor - Foto: RTRS
Kočićev zborFoto: RTRS

Organizaciju manifestacije i ove godine u potpunosti vodi Gradska uprava Banjaluka, a program će biti održan na tri lokacije - u Banjaluci, Stričićima i Beogradu, saopšteno je iz Gradske uprave.

Prema programu održavanja, svečano otvaranje manifestacije biće upriličeno u ponedjeljak, 23. avgusta, u 20.00 časova u parku "Petar Kočić", a prethodno će u 12.00 časova biti položeni i vijenci na spomenik Petru Kočiću.

Za 24. avgust u 13.00 časova najavljena je promocija nepoznate Kočićeve pripovijetke "Đe je mama?" priređivača Zorana Pejašinovića u izdanju Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Promociju knjige na platou ispred Biblioteke pratiće i prigodna izložba koja će na posebno dizjaniran način predstaviti ovo djelo.

U Muzeju Republike Srpske u večernjim časovima biće održana radionica veza za djecu i odrasle sa veziljom Sanjom Bajić.

Veče satire biće organizovano 25. avgusta kod govornice na Trgu Krajine, a veče drame 26. avgusta u parku "Petar Kočić".

U saopštenju se navodi da je program u Beogradu predviđen za 26. avgust, kada će u večernjim časovima biti priređeno književno veče u organizaciji udruženja književnika Republike Srpske i Srbije, a iprethodno će biti položeni vijenci na grob Petra Kočića u Aleji velikana.

Dodjela nagrade "Zmijanjče", prema programu, biće organizovana 27. avgusta, kada će u parku "Petar Kočić" biti održano veče posvećeno mladim pjesnicima.

Svečana akademija i dodjela "Kočićeve nagrade" biće održana 28. avgusta uveče u Banskom dvoru, a istog dana planiran je i književni program u porti manastira Gomionica.

Iz Gradske uprave navode da će se i ove godine borbe bikova moći da gledaju u dva navrata, a predviđene su 28. i 29. avgusta na zborištu u Stričićima.

U Kočićevim rodnim Stričićima završnog dana biće održan kulturno-umjetnički program, nadmetanja u narodnim igrama i vještinama, te učešće padobranaca.

U slučaju da Republički štab za vanredne situacije donese rigoroznije mjere u vezi sa aktuelnom epidemiološkom situacijom na teritoriji grada Banjaluke, Organizacioni odbor 56. Kočićevog zbora danas je usvojio i drugu verziju programa manifestacije koja bi bila u nešto manjem obimu, navodi se u saopštenju.

Iz Gradske uprave dodaju da je usvojen budžet manifestacije, uz napomenu da se očekuju i sredstva od Vlade Republike Srpske koja je svake godine podržavala ovu manifestaciju posvećenu velikanu pisane riječi.