latinica  ћирилица
06/08/2021 |  17:28 ⇒ 17:32 | Autor: SRNA

Slovenija: Preminula jedna osoba - epidemija u porastu

U Sloveniji je u posljednja 24 sata od posljedica virusa korona preminuo jedan oboljeli pacijent, a potvrđene su 144 nove zaraze, objavila je Vlada.

Iako je broj novih slučajeva zaraze za šest manji nego prethodnog dana, nadležni epidemiolozi i dalje upozoravaju da je epidemija u porastu i da je što veći odaziv na vakcinaciju najbolji način za nešto mirniju jesen, kada se zbog zaraznijeg delta soja virusa očekuje novi talas epidemije.

Prema podacima nacionalnog Instituta za javno zdravlje, sedmični prosjek zaraza u jednom danu povećao se na 118, a četrnaestodnevna incidenca na 65,4.

Aktivno je 1.379 slučajeva zaraze, a potrebnim dozama vakcine zaštićeno je 39,2 posto stanovništva. Od početka epidemije u Sloveniji je umrlo 4.430 osoba.

- Epidemija je u cijelom svijetu u porastu već četiri sedmice, a epidemiološka situacija u Evropi u posljednje dvij sedmice veoma se pogoršala - rekao je na konferenciji za novinare direktor slovenačkog Instituta za javno zdravlje Milan Krek.

On je pozvao je sve nevakcinisane da to što prije učine, te predstavio novu aplikaciju pomoću koje će vakcinisani, zatim osobe koje su se oporavile ili su na testu negativne, ubuduće moći odlaziti u restorane, pozorišta, hotele i na okupljanja u zatvorenom prostoru.