latinica  ћирилица
06/08/2021 |  18:02 ⇒ 18:49 | Autor: RTRS

Da li će Banjaluka od 1. septembra ostati bez gradskog prevoza? (VIDEO)

Da li će Banjaluka ostati bez gradskog prevoza od 1. septembra? Prevoznici kažu da su u ogromnim gubicima i da bez subvencija neće moći nastaviti da rade.
Gradski prevoz - Foto: RTRS
Gradski prevozFoto: RTRS

Da li će dobiti subvencije iz gradske kase nije poznato ni nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima gradske uprave.
Јedina pomoć koju su do sada dobili je kažu 2 miliona maraka koje im je uplatila Vlada Srpske.

Prevoznici tvrde da je gradski i prigradski prevoz u veoma lošoj finansijskoj situaciji. Tražili su hitan sastanak sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem kako bi dogovorili mjere podrške. Na sastanku sa gradonačelnikovim saradnicima danas bez konkretnog dogovora!

Ne dobiju li obećane subvencije od Gradske uprave, prevoznici kažu, gradski i prigradski prevoz od septembra, biće obustavljen.

Iz gradske uprave poručuju da su već u prvom dijelu godine, pružili pomoć prevoznicima gradskih i prigradskih linija.

- Očekivali smo da će povoljna epidemiološka situacija i u ovom pravcu da ima pozitivno dejstvo. Danas su prevoznici naveli da nisu zadovoljni sa efektima poboljšanja epidemiološke situacije. U tom smislu, mi ćemo donositi odluku na osnovu podataka koje nam dostave i koje ćemo da provjerimo i u tom trenutku možemo da govorimo o nekim mjerama - kaže Bojan Kresojević, gradski menadžer u Gradskoj upravi, Banjaluka.

Prije dva mjeseca, svim prevoznicima u drumskom saobraćaju u Republici Srpskoj, Vlada je uplatila oko 2 miliona maraka. Zahvaljujući pomoći Vlade, prevoznici kažu, javni prevoz je opstao, ne samo u Banjaluci, nego i u drugim gradovima.

Predsjednik Gradskog odobora Socijalističe partije u Banjaluci Velibor Stanić, ističe da javni prevoz ne smije stati, te da grad i prevoznici što prije moraju pronaći rješenje po kojem bi prevoz nastavio da funkcionoše, pogotovo početkom septembra kada se đaci vraćaju u škole.

Prevoznici odgovor čekaju od gradonačelnika Draška Stanivukovića, koji se povremeno oglasi putem društvenih mreža. Tako je bilo i juče, nakon što je Banjaluku zahvatilo olujno nevrijeme. Iako su predstavnici Gradske uprave, izašli na teren i tvrdili da će sve biti sanirano u toku jučerašnjeg dana - to se još nije desilo.