latinica  ћирилица
06/08/2021 |  19:24 ⇒ 19:25 | Autor: SRNA

U Potkozarju predviđen spomen park za ubijene Srbe u Piskavici i Ivanjskoj

U Mjesnoj zajednici Potkozarje biće izgrađen spomen park u znak sjećanja na žrtve ustaškog zločina počinjenog 5. i 12. februara 1942. godine u banjalučkim selima Ivanjska i Piskavica, izjavio je Srni predsjednik Skupštine Udruženja građana "Kozara" Slobodan Radulj.
Idejno rješenje Spomen parka u Potkozarju - Foto: SRNA
Idejno rješenje Spomen parka u PotkozarjuFoto: SRNA

Radulj kaže da će na centralnom spomeniku biti upisana imena blizu 600 žrtava strašnog ustaškog pokolja počinjenog nad srpskim stanovništvom ovog kraja.

On je naveo da su stradale mnoge porodice - Milakovići, Šušnjari, Miloševići, Šutilovići, Kevići, Kneževići, Đuđići, Radulji, Piljagići, Salamići, Gligići i Dobraši.

Predsjednik ovog udruženja Zoran Milaković rekao je Srni da je u jednom danu stradalo 113 članova porodice Milaković.

- Preživjeli članovi porodica su svoje najmilije ukopavali tajno, na imanjima, tako da danas imamo uređene porodične grobnice sa nadgobnim spomenicima, ali negdje i zanemarene humke koje se jedva naziru - istakao je Milaković.

Najveći doprinos rasvjetljavanju zločina u Ivanjskoj i Piskavici dao je Lazar Lukajić u knjizi "Fratri i ustaše kolju" objavljenoj 2005. godine u Beogradu, u izdanju "Fonda za istraživanje genocida".

Lukajić je kao sedmogodišnji dječak zapamtio te događaje, a dosta informacija saznao je od Dobrile Martinović, koja je u februaru 1942. godine radila u Drakuliću kao učiteljica.

Uspio je zabilježiti upečatljiva sjećanja 26 neposrednih svjedoka iz Ivanjske i Piskavice i sačiniti spisak od 520 imena postradalih, navode u Udruženju građana "Kozara".