latinica  ћирилица
06/08/2021 |  20:03 ⇒ 20:06 | Autor: SRNA

Organizacija starješina VRS: Podrška postignutom jedinstvu u odbrani i zaštiti Srpske

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske daje bezrezervnu podršku postignutom jedinstvu svih političkih subjekata i institucija vlasti Republike Srpske u odbrani i zaštiti Srpske i srpskog naroda i zahtijeva dosljedno sprovođenje zaključaka usvojenih u Narodnoj skupštini Srpske.
Organizacija starješina Vojske Republike Srpske (foto: ostavrs.org) -
Organizacija starješina Vojske Republike Srpske (foto: ostavrs.org)

Iz ove organizacije upozoravaju da će svako eventualno odustajanje od postignutog jedinstva ili od donesenih zakona, drugih akata i zaključaka Narodne skupštine Srpske prije neutralisanja nametnute odluke OHR-a smatrati veleizdajom Republike Srpske i srpskog naroda.

Organizacija starješina VRS od svih predstavnika vlasti na svim nivoima zahtijeva poštovanje volje naroda iskazane kroz zakone i druge akte Narodne skupštine Republike Srpske sve do potpunog ostvarenja ciljeva radi kojih su ti zakoni i drugi akti i doneseni.

- Republika Srpska i srpski narod su integralni dio srpske državnosti i zato, gdje god bili i ma šta radili u saradnji sa Srbijom i drugim prijateljskim zemljama, moraju spriječiti prekrajanje istorije srpskog, ali i drugih naroda na ovim prostorima - navodi se u saopštenju Organizacije straješina VRS.

Institucije vlasti Republike Srpske i predstavnici srpskog naroda u institucijama vlasti u BiH, kako se navodi, trebaju maksimalno koristiti raspoloživi demokratski i ukupan pravni i politički kapacitet i zaštititi svakog pripadnika srpskog naroda koji bude podvrgnut prisili, torturi i nezakonitom i neustavnom procesuiranju pred bilo kojim policijskim, bezbjednosnim ili pravosudnim organom u BiH.

- Tražimo punu institucionalnu zaštitu svih starješina VRS, boraca i drugih pripadnika srpskog naroda koji su osuđeni, optuženi ili osumnjičeni za krivična djela iz perioda odbrambeno-otadžbinskog rata - ističe se u saopštenju.

Iz Organizacije starješina VRS ističu da ne postoje ni minimalni uslovi za pravično, pravedno i na zakonu zasnovano suđenje dok je na snazi nametnuta odluka bivšeg visokog predstavnika, zbog čega treba da se pronađu na ustavu i zakonu zasnovani mehanizmi za stavljanje svih tih predmeta pod jurisdikciju pravosuđa Srpske koje je ustanovljeno Dejtonskim sporazumom.