latinica  ћирилица
07/08/2021 |  18:39 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Tužilaštvo BiH traži pritvor za generala Savčića; Ročište u ponedjeljak (VIDEO)

U Sudu BiH za ponedjeljak je zakazano ročište u predmetu protiv generala Milomira Savčića, predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske.
Milomir Savčić - Foto: RTRS
Milomir SavčićFoto: RTRS

Ročište je zakazano radi razmatranja prijedloga za određivanje pritvora zbog Savčićevih istupa u javnosti i komentarisanja događaja iz proteklog rata.

Njegov advokat Miodrag Stojanović smatra da je takav prijedlog Tužilaštva BiH apsolutno neosnovan.

Stojanović kaže da su prema generalu Savčiću od ranije postojale mjere zabrane napuštanja BiH, kao i sastajanja sa svjedocima u predmetu koji se protiv njega vodi na Sudu BiH. On ističe da Savčiću nije zabranjeno da javno nastupa, već da u javnim nastupima komentariše činjenice koje se odnose na njegov krivični postupak.

- Nijedno od njegovih javnog nastupanja nije dovelo do kršenja navedenih mjera, nigdje nije govorio o svom predmetu nego je govorio generalno o pitanjima koja su mu postavljana o opštoj situaciji, izmjeni Krivičnog zakona u pogledu negiranja genocida, o događanjima koje se odnose na Srebrenicu, a ne o svom konkretnom predmetu - navodi Stojanović.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da je riječ o klasičnoj tiraniji koju Sud BiH provodi i nad pravom i nad pojedincima.

Ročište u predmetu protiv generala Milomira Savčića zakazano je za ponedjeljak u 11.00 časova u Sudu BiH.