latinica  ћирилица
08/08/2021 |  15:48 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

U Bijeljini otkrivena bista generala Mihailovića (VIDEO)

U Bijeljini je danas otkrivena i osveštana spomen-bista generalu Dragoljubu Mihailoviću na trgu koji od 1992. godine nosi njegovo ime i odata počast ovom načelniku Štaba Vrhovne komande Јugoslovenske vojske u otadžbini i ministru vojske, mornarice i vazduhoplovstva Kraljevine Јugoslavije u Drugom svjetskom ratu.
Bijeljina: Bista Draži Mihailoviću - Foto: SRNA
Bijeljina: Bista Draži MihailovićuFoto: SRNA

Uz ime i godinu rođenja i smrti generala Mihailovića /1893-1946/, na spomen-obilježju je ispisano "ministar vojni, vođa pokreta otpora, bez groba".

Na otkrivanju biste govorio je akademik Matija Bećković, kao izaslanik prestolonasljednika Aleksandra Drugog Karađorđevića.

Bećković je naveo da su Mihailović i njegov pokret imali značajnu ulogu u antifašističkoj borbi tokom Drugom svjetskog rata, što, kako je rekao, dokazuju i odlikovanja, koja je nakon rata dobio od američkog i francuskog predsjednika.

- Biste generalu Mihailoviću otkrivene su širom slobodnog svijeta, a odnedavno i u njegovoj zemlji, prije 70 godina u Čikagu, a danas i u Bijeljini. Slava i pokoj Draži i braći poginuloj na dvije strane, u istom času, za istu zemlju! - poručio je Bećković.

Inicijativa da se u Bijeljini, na trgu koji nosi njegovo ime, podigne spomen bista generalu Mihailoviću podržana je od institucija lokalne vlasti, kao i građana u Semberiji i rasijanju. U Organizacionom odboru kažu da je najveći donator bio Semberac Zoran Јović, bivši politički osuđenik.

- Kad sam mu rekao da u Bijeljini postoji Trg Draže Mihailovića, čovjek je počeo da plače. On je bio najveći sponzor sa braćom iz Perta - rekao je Milenko Nikolić, predsjednik Organizacionog odbora.

Spomen obilježje djelo je akademskog vajara Zorana Јezdimirovića, a bistu je svečano otkrio Mihailovićev unuk, Vojislav Mihailović.

- Danas, 8. avgusta u Bijeljini, imao sam čast da otkrijem spomenik mome dedi, legendarnom đeneralu Dragoljubu Draži Mihailoviću. To je zaista jedan junak koji je prvi podigao barjak slobode u porobljenoj Evropi 1941. godine - istakao je Vojislav Mihailović.

Јezdimirović je istakao da spomen-bista simbolizuje istinu.

- Istoričari su na korak da osvijetlimo stigmu koja je stavljena poslije Drugog svjetskog rata na jednog časnog srpskog oficira - poručio je on.

Dio programa u čast otkrivanja spomen-biste bila je i promocija knjige Radovana Kalabića "Pod prekornim pogledom istorije" oržana u bijeljinskom Centru za kulturu.