latinica  ћирилица
09/08/2021 |  16:11 ⇒ 19:48 | Autor: RTRS

Milomiru Savčiću određen pritvor (VIDEO)

Sud BiH odredio je pritvor predsjedniku Boračke organizacije Republike Srpske Milomiru Savčiću, zbog kršenja mjera zabrane u javnim medijskim istupima, koje se odnose na njegov predmet. Savčić je zaprepašten odlukom Suda. Njegov branilac Miodrag Stojanović kaže da će se žaliti.


Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Odluku je donijelo sudsko vijeće u sastavu Zoran Božić, Јasmina Ćosić Dedović i Dalida Burzić.

Iz Boračke organizacije poručuju da je primjerenim ponašanjem prema sudskim institucijama Savčić zaslužio poštovanje, a ne prijetnju.

Nekadašnji komandant 65 zaštitnog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Milomir Savčić tereti se za zločine nad zarobljenim Bošnjacima u Novoj Kasabi u julu 1995. godine, iako je u tim danima bio na 50 kilometara udaljenoj Treskavici i Borikama, gdje je zaustavljao napade snaga tzv. Armije BiH.

Milomir Savčić kao slobodan čovjek napustio je danas kompleks pravosudnih institucija BiH u Sarajevu. Nekoliko časova kasnije, na putu ka Bijeljini saznao je da mu je Sud odredio pritvor.

Tročlano sudsko vijeće uvažilo je obrazloženje tužioca Ibre Bulića da je u medijskim istupima prekršio mjere zabrane komentarisanja sopstvenog predmeta.

- Ono što je tužilac priložio apsolutno ne dokazaje da sam ja povrijedio tu mjeru na bilo koji način. Saznanje da je određena mjera pritvora izaziva zaprepašćenje, čuđenje i nevjericu u kakvom se sistemu i poretku pravnom nalazimo - istakao je Savčić.

Branilac Miodrag Stojanović potvrdio je da je Sud BiH odredio pritvor generalu Savčiću. Žalbeni rok od tri dana na tu odluku ne odgađa izvršenje pritvora.

Praktično, sudska policija Suda BiH vrlo brzo može da zakuca na vrata generala Savčića sa rješenjem o pritvoru i da ga vodi u Sarajevo.

- Putem faksa je stiglo to rješenje meni kao njegovom braniocu i tu je navedeno da mu se određuje pritvor i da može trajati do redovne kontrole, a to je za dva mjeseca, ali da žalba ne odlaže izvršenje pritvora, što znači da bi od ovog trenutka generala Savčića mogli voditi u pritvorsku jedinicu - naveo je Stojanović.

Tokom 40-minutnog ročišta tužilac Ibro Bulić najmanje je dokazivao da se Savčić ogriješio o mjere zabrane komentarisanja predmeta u kojem je optužen za ratni zločin, više se bavio njegovim izjavama o nametnutom Inckovom zakonu. To je prema njegovim riječima dovoljan razlog da ga Sud strpa "iza rešeteka".

Advokat Stojanović navodi da su dvije izjave RTRS i ATV bile ključne da Sud odredi pritvor Savčiću.

- On je rekao sljedeće kako to Sud precizira: Ljudski je odati poštu svim nevino stradalim, ne mogu nam ni na koji način natovariti sve stradale u Srebrenici kao da su ubijeni jer to nije istina i ne može se prihvatiti - to je rečenica koja se podvodi kao kršenje mjera. I druga rečenica je izjava koju je dao RTRS 23. jula kada je rekao: Posebno boli činjenica da imamo veliki broj autošovinista koji insistiraju na tezi da je preko 8.000 ljudi u Srebreni ubijeno - pojasnio je advokat Stojanović.

Tužiocu Ibri Buliću posebno je zasmetalo što se Savčić u medijskim istupima pozivao na Izvještaj Komisije za Srebrenicu. Iskoristio je sudnicu, javni prostor da omalovaži naučni napor međunarodnih stručnjaka, time i Republiku Srpsku jer je Komisiju formirala Vlada Srpske.

- Ta Komisija je, kako je poznato javnosti, iz tog Izvještaja utvrdila veoma apsurdne i nedopustivo pogrešne činjenice i plasirala ih u javnost, a optuženi se olako pozvao upravo na te činjenice iz tog Izvještaja komisije - rekao je Bulić.

I dok generali tzv. ARBiH optuženi za ratne zločine nad Srbima Atif Dudaković, Ramiz Dreković ranije Sakib Mahmuljin sa slobode dolaze u sudnicu da se brane, Sud BiH generala Milomira Savčića hoće da stavi iza rešeteka jer se oglušio o Inckovu oktroisanu istinu. Zato Savčićeva poruka iz sudnice ima snagu razuma koju će na kraju svi morati da razumiju.

- Imam pravo na svoje mišljenje, nikada neću moći prihvatiti nešto što znam da nije bilo tako, a ovdje sam čvrsto uvjeren da ću dokazati svoju nevinost i uvjeren da će sudsko vijeće to uvidjeti - poručio je Savčić.