latinica  ћирилица
10/08/2021 |  18:00 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Sud BiH naredio raspisivanje međunarodne potjernice za Savčićem (VIDEO)

Dok danas bilježimo brojna reagovanja na odluku Suda BiH o određivanju pritvora predsjedniku Boračke organizacije Republike Srpske Milomiru Savčiću zbog, kako je navedeno u odluci Suda BiH, kršenja mjera zabrane u javnim medijskim istupima, koja se odnose na njegov predmet, u poslijepodnevnim satima uslijedio je novi šok.
Milomir Savčić - Foto: nezavisne novine
Milomir SavčićFoto: nezavisne novine

Sud BiH donio je naredbu o raspisivanju međunarodne potjernice, nakon što je zaprimio službenu zabilješku od Sudske policije BiH, da general Savčić sinoć nije pronađen na kućnoj adresi u Bijeljini.

Sud BiH generalu Milomiru Savčiću odredio je pritvor zbog kršenja mjera zabrane u odnosu na predmet koji se protiv njega vodi, a ne zbog javnih istupa u vezi s eventualnim kršenjem dopuna Krivičnog zakona BiH.

Ovo objašnjenje stiglo je dan nakon odluke o pritvoru, koja je naišla na oštre kritike u Srpskoj.

Za predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića ona je skandalozna i nedemokratska, a Sud BiH je, kaže, još jednom pokazao jednostranost i namjeru da svojim presudama odredi karakter rata u BiH, po kojem bi isključivo Srbi trebalo da budu odgovorni.

- Ovim je direktno prekršen član 2. Ustava BiH kojim je zagarantovano pravo na slobodu izražavanja, kao i Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava. Sud BiH stavio se iznad Ustava i zakona, uvodeći kao kaznenu mjeru verbalni delikt, što je svojstveno samo autokratskim i totalitarnim režimima. Republika Srpska učiniće sve što je u njenoj moći da zaštiti prava svojih građana. Odluka o određivanju pritvora generalu Savčiću, kao predsjedniku BORS-a, za javno izgovorenu riječ, poruka je svim borcima Vojske Republike Srpske koje on predstavlja i zastupa - rekao je Čubrilović.

Za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika riječ je o pokušaju zastrašivanja i disciplinovanja Srba, zloupotrebi Suda i Tužilaštva. Ovo je politička odluka protiv najviđenijih ljudi u Republici Srpskoj, istakao je Dodik.

- Činjenica da su samo za jučerašnje vijećanje Suda promijenili tužioca koji je ranije bio Hrvat, a sad su stavili Bošnjaka koji je odmah predložio pritvor, govori o tome na koji način se oni odnose prema tome - izjavio je Dodik.

Kako se borci odnose prema svom generalu, pokazuje podrška koja stiže iz svih krajeva Republike Srpske.

Njegovi saborci iz sarajevsko-romanijske regije, kao znak podrške, najavljuju mirne proteste.

- Hapšenjem generala Savčića uhapšeni su svi borci Republike Srpske, jer je čovjek koji vodi boračku organizaciju Republike Srpske. Boračka organizacija je osnovni stub Republike Srpske jer da nije bilo boraca i Organizacije, danas ne bi bilo ni Republike Srpske - naglasio je predsjednik Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragoslav Tuševljak.

Da je cilj Suda BiH da optuži i uhapsi što veći broj Srba, vrlo često bez dokaza, da bi srpskom narodu nametnuo krivicu i kolektivnu odgovornost za građanski rat u BiH, upozorava resorni ministar Duško Milunović.

Nekadašnji komandant 65. zaštitnog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Milomir Savčić, osumnjičen je za navodne zločine nad zarobljenim Bošnjacima u Novoj Kasabi u julu 1995. godine, iako je u tim danima bio na 50 kilometara udaljenoj Treskavici i Borikama, gdje je zaustavljao napade snaga tzv. Armije BiH.