latinica  ћирилица
11/08/2021 |  10:47 ⇒ 17:30 | Autor: RTRS

U Popovom polju pomen za 102 mještana sela Čavaš (FOTO/VIDEO)

U selu Čavaš, u zapadnom dijelu Popovog polja, služen je pomen za stotinu dvoje ubijenih mještana, koje su ustaše bacile u jamu 1941. godine. Najmlađi ubijeni stanovnik imao je svega deset dana, a najstariji devedeset godina. Potomci i rodbina stradalih čuvaju uspomene na pretke.
Selo Čavaš u Popovom polju - pomen - Foto: RTRS
Selo Čavaš u Popovom polju - pomenFoto: RTRS

Sedamdesetosmogodišnji Velemir Mijatović potomak je iz drugog očevog braka. Prvu suprugu i četiri kćerke ubile su ustaše. Od dvadeset troje iz porodične zajednice Mijatovića, preživjelo ih je troje.

DŽelatima je uspio pobjeći otac Borislava Mihića. Suznih očiju priča da je otac svojoj djeci dao imena ubijenih sestara i braće, ali nikada od njega nije uspio da sazna detalje o stradanju. Iako živi u Kanadi, Borislav ne propušta jedanaesti avgust u Čavšu.

- Јedne prilike, ovdje u Čavšu, kad je počeo da priča, kako je bježao sa nekog zida, vidio sam mu suze u očima, počeo sam i ja plakati, i tu se završila ta priča - prisjetio se Borislav Mihić, Kanada.

Čavšani su raseljeni od Hercegovine do Kanade. Najmanje ih je u selu, svega dvije srpske kuće. Ostalih više od trideset, zapaljene su ili minirane u prethodnom ratu.

- Ima nas, nažalost, dosta, ali sve manje, svake godine nas je manje. Nažalost, manje nego onih u jami - naveo je  Vlajko Miletić, Beograd.

Foto: RTRS

Paroh ljubinjski Saša Kojović rekao je da je od stotinu dvoje stradalih, polovina bila mlađa od petnaest godina.

Stradali Čavšani odnedavno se nalaze na prvoj fresci, u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Ljubinju.

Spomenik stradalima, podignut 1956.godine, miniran je u proteklom ratu, nakon čega je u komadima prenesen i ponovo postavljen kod Manastira Tvrdoš. Potomci stradalih pokrenuli su akciju da spomenik ponovo vrate u Čavaš, na spomen-kosturnicu.