latinica  ћирилица
11/08/2021 |  15:52 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Prijateljstvo i zdravlje vežu Bešlića i Đajića (FOTO/VIDEO)

Poznati pjevač narodne muzike Halid Bešlić posjetio je danas Univerzitetski klinički centar Republike Srpske gdje ga je pregledao generalni direktor ove zdravstvene ustanove doktor Vlado Đajić.
Halid Bešlić i Vlado Đajić - Foto: SRNA
Halid Bešlić i Vlado ĐajićFoto: SRNA

Đajić je Bešliću uradio kontrolni ultrazvučni pregled krvnih sudova glave i vrata. Njih veže dugogodišnje prijateljstvo.

Bešlić je, kaže, posjetio starog prijatelja, ali se našao i u ulozi njegovog pacijenta.

Ukazano je na značaj preventivnih pregleda u sprečavanju nastanka moždanog udara.

Moždani udar jedan je od vodećih uzročnika smrti savremenog čovjeka.

- Najveći broj moždanih udara nastaje zbog zakrčenja krvnih sudova između srca i mozga, odnosno krvnih sudova glave i vrata. Te naslage se stvaraju vremenom, a osobe ništa ne osjećaju, odnosno osjete tek kada dođe do moždanog udara - objasnio je Đajić.

Pregled Halida Bešlića na UKC Srpske (Foto: RTRS)

- Đajić me pozvao da dođem da se vidimo i kad sam došao rekao mi je da me pregleda kad sam već tu. Kako me je pogledao, tako je rekao da me samo Bog poslao i tako je sve počelo - rekao je Bešlić.

Nakon tog pregleda, Bešlić je hitno transportovan u Ljubljanu gdje mu je ugrađen stent.

Preventivni pregledi u sprečavanju nastanka moždanog udara posebno su važni kod osoba starijh od 40 godina, osoba sa povišenim krvnim pritiskom, masnoćom i šećerom u krvi i pušača.

Predstavnici Daun sindrom centra Banjaluka uručili su Đajiću Međunarodnu plaketu u znak zahvalnosti za pomoć i zalaganje za poboljšanje kvaliteta života osoba sa Daunovim sindromom.