latinica  ћирилица
12/08/2021 |  23:28 ⇒ 13/08/2021 | 08:30 | Autor: SRNA

Dodik: Podrška Rusije i Kine - velika satisfakcija za Srpsku

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je za Republiku Srpsku ogromna satisfakcija činjenica da su Rusija i Kina rekle da visoki predstavnik mora biti imenovan u Savjetu bezbjednosti i da samo takav može da ima legitimitet.
Milorad Dodik (Foto: Tanjug) - Foto: TANЈUG
Milorad Dodik (Foto: Tanjug)Foto: TANЈUG

-  To je za nas značajna i velika pobjeda - istakao je Dodik za "Sputnjik".

On je naglasio da poštuje ono što Rusija čini na međunarodnom planu, da ona ima principijelan pristup i da ne bi podržala nikoga ko ne poštuje međunarodno pravo.

Dodik je naveo da Zapad, međutim, to ne poštuje i ocijenio da je riječ o nasilju, siledžijskom ponašanju, koje nema nimalo principa.

- Na tom nasilju i svijetu bez principa ne može svijet ni da opstane, mora da uđe u eskalaciju i probleme - dodao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva ponovio je da su Sud i Tužilaštvo BiH nametnuti mimo Ustava BiH i mimo Dejtona, te da BiH kao takva nema nadležnost za pravosuđe.

- Ta priča o Srebrenici je počela da se priča tek 2002, sedam godina nakon tih događaja... Odjednom je neko izmislio i pokušao da napravi taj mit, pa su tada natjerali tadašnju Vladu Republike Srpske da napravi nekakav izvještaj koji je njima koristio - rekao je Dodik.

On je ukazao da je taj izvještaj napisala britanska obavještajna struktura Pedija Ešdauna.

- Mi smo taj izvještaj poništili i rekli da nije tačan i formirali novu međunarodnu komisiju. Drago mi je da su njeni članovi, bez obzira na razvoj situacije u BiH, odnosno Srpskoj, spremni da dođu i brane navode te komisije u samoj Banjaluci. Uživaću u tome – da vidim šta će sada da se desi, da li će hapsiti te ljude koji su nesumnjivi autoriteti za genocid, recimo kao što je Gideon Grajf, koji smatra da se u Srebrenici nije desio genocid - naveo je Dodik.

Dodik je pojasnio da mu sada zabranjuju da citira takav jedan autoritet kakav je Grajf.

- Sad kad sam ovo rekao – ja ću vjerovatno dobiti novu tužbu i opet ću prolaziti kroz te neke priče. Onda dolaze ovi sa Zapada koji krše sve moguće oblike prava i tražiti da se poštuje sud - rekao je Dodik.

On je naglasio da je to inkvizicijski sud, da nema veze sa pravom i pravosuđem.

- Zabrinjava činjenica da EU, kojoj su puna usta priče o pravu i pravnom sistemu, da podržava nepravo - rekao je Dodik.

Govoreći o generalu Milomiru Savčiću, kojem je Sud BiH odredio pritvor, Dodik je naglasio da je riječ o dobrom i časnom oficiru.

- Prošlo je 20 godina, oni njega sada dižu da bi mu presuđivali. Naprosto, po toj njihovoj matrici ne može niko ostati ko nije prošao tu proceduru. Usput, recimo, /Atif/ Dudaković, /Sakib/ Mahmuljin i oni koji su činili zločine, oni slobodno dolaze u Sud, tamo je propaganda, oni govore `naši generali`... mi kad kažemo `naš general je častan`, njima je problem - rekao je, između ostalog, Dodik.

Na pitanje ima li logike zašto BiH neće da se priključi inicijativi "Otvoreni Balkan", Dodik je rekao da nema, kao i da je i sam predlagao pridruživanje.

- Bilo je veoma važno da imamo protok roba i tržišta radne snage, na kraju krajeva, Republika Srpska se zalaže, ona je za to, ali oni /Bošnjaci/ hoće da naprave štetu Srbiji i Republici Srpskoj. Znate, po onom sistemu da samo komšijama nastrada sve što može - rekao je Dodik.

On je ocijenio da će se veoma teško doći do toga jer članovi Predsjedništva Šefik DŽaferović i Željko Komšić smatraju da je ta inicijativa velikosrpska politika, da je to neka priča o srpskom svijetu.

- Kako je onda moguće da je tu /premijer Albanije Edi/ Rama, Sjeverna Makedonija i da EU kaže da je to u redu? samo oni vide tu neki patološki odnos prema Srbiji i Srbima - rekao je Dodik.

Govoreći o Srbiji, Dodik je istakao da je javnost homogenizovana da nema priznanja samoproglašenog Kosova, te ocijenio da se međunarodna pozicija promijenila i dodao da je činjenica da je Srbija je uspjela da nekoliko zemalja ohrabri da povuku priznanje.

Navodeći da Srbija ima aktivan pristup prema Kosmetu, Dodik je rekao da je važno da se pregovaračima na čelu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da nesumnjiva podrška po svim pitanjima pregovora o statusu Kosmeta.

Govoreći o situaciji u Crnoj Gori, Dodik je rekao da ta zemlja ima dosta unutrašnjih identitetskih raskola koje ne uspijeva da prevaziđe.

- Apsolutno je neprihvatljvo da već toliko vremena se ne reguliše pitanje vezano za Srpsku pravoslavnu crkvu, koje smo očekivali da će biti riješeno odmah, to nije bilo za odgađanje - naveo je Dodik, te dodao da bi bilo dobro da se to pitanje riješi.

Komentarišući odgađanje popisa u Crnoj Gori, koji je ranije bio najavljen za kraj ove godine, Dodik je naveo da se u prošlom popisu preko 55 odsto stanovnika izjasnilo da govori srpski jezik, a 28 odsto da su Srbi.

On je napomenuo da je to bilo u vrijeme totalne torture tamo prema Srbima, da je toliki broj pokazuje privrženost srpskom indetnitetu, a da je za očekivati da bi to sada moglo biti mnogo više.

- Neko je iskalkulisao i vidjeo da bi to moglo da bude opasno za tu crnogorsku Crnu Goru i zato se manipuliše popisom i odgađa se  - rekao je Dodik i dodao da je potrebno ohrabriti Srbe u Crnoj Gori i sve one koji žele da se vrate srpskom nacionalnom identitetu.

Na pitanje da li putuje na Cetinje 4. septembra na ustoličenje Njegovog visokopreosveštensta mitropolita crnogorsko-primorskog Јoanikija, Dodik je rekao da još nije dobio poziv ali da će otići ako se stvore minimalni uslovi za to.

Dodik je naveo da je vladika Јoanikije posvećen i važan čovjek SPC, koji nije spreman ni na kakav raskol u SPC, priznaje Sinod u Beogradu i patrijarha i ocijenio da će se u tom pogledu zalagati za status imovine SPC u Crnoj Gori.

- Mislim da može da odigara važnu ulogu u konsolidovanju odnosa  - rekao je Dodik, dodajući da Crkva ne traži ništa drugo osim svoje imovine, te ocjenjujući da će vladika Јoanicije ostati istrajan u borbi za vrijednosti koje je i ranije pokazivao.