latinica  ћирилица
14/08/2021 |  11:02 ⇒ 12:45 | Autor: SRNA

Lukić: Nametnuti Inckov zakon će biti osporavan

Advokat Branko Lukić rekao je da će nametnuti zakon bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka o kažnjavanju "negiranja genocida" biti osporavan, jer on nema ovlašćenja da donosi zakone.
Branko Lukić (foto:novosti.rs) -
Branko Lukić (foto:novosti.rs)

- Nema pravo da donosi zakone, a doneo je zakone. Zakon može da se menja samo zakonom. A on je doneo zakon o izmenama Krivičnog zakona BiH - rekao je Lukić, navodeći da Incko ima ovlašćenja da donosi samo odluke iz nadležnosti Predsjedništva i Savjeta ministara, ali ne da donosi ništa iz nadležnosti Skupštine.

Lukić je ocijenio da je Incko spremio teren za Kristijana Šmita da može da hapsi i smjenjuje po Republici Srpskoj, što ne smije da bude dopušteno.

On je napomenuo da je izvršna vlast Republike Srpske, zajedno sa Advokatskom komorom Republike Srpske ušla aktivno u zaštitu svog stanovništva, koje potpisuje peticiju o neprihvatanju Inckovog zakona i koju je do sada potpisalo 130.000 ljudi.

- To neće da se prihvati. Ušlo se otvoreno u negiranje tog Inckovog zakona, koji je stvarno sulud čin čoveka koji je 12 godina bio neaktivan i odlučio da na kraju svog mandata napravi poslednju pakost - rekao je Lukić i dodao da je vidio da su u Krivičnom zakonu BiH već unesene izmjene, te smatra da bošnjačka strana hoće da progoni ljude.

Povodom najava da će njemački kancelar Angela Merkel da se sastane u Sarajevu sa Kristijanom Šmitom i Inckom, Lukić je rekao da će se vidjeti šta biti, ali da je u ovom ovom momentu Šmit "turista u Sarajevu", a ne Inckov nasljednik, jer nije potvrđen u Savjetu bezbjednosti UN.

On se nada da u Srbiji i Hrvatskoj niko neće primiti Šmita kao visokog predstavnika, jer su i srpski i hrvatski narod u BiH protiv da se tako nešto nelegalno prizna.

Kada je riječ o inicijativi bošnjačkog lobiste Emira Ramića i njegovog "Instituta za istraživanje genocida" iz Kanade da, nakon nametanja Inckovog zakona, "Gugl" i "Tviter" sa svojih platformi uklone sadržaje u kojima se negira "genocid" u Srebrenici, Lukić je naveo da je sve orkestrirano.

Navodeći da nikakav rat ne dolazi u obzir, Lukić je rekao da se vidi da se pokušavaju "na mala vrata" nametnuti neke stvari, ali da je krajnji cilj Rusija, međucilj Srbija, dok trenutni glavni napad ide na Republiku Srpsku.

- Zatvaranje usta ne samo da se pokušava na globalnom nivou preko Gugla i Tvitera, nego se angažuju da ne dozvole ljudima da govore i na nekim skupovima - rekao je Lukić za TV Prva.

Lukić je naveo da je vrlo opasan i Ustavni sud BiH, gdje tri stranca i dva Bošnjaka stalno preglasavaju Srbe i Hrvate, te da je jedino ispravno da se stranci uklone iz institucija moći u BiH.