latinica  ћирилица
17/08/2021 |  16:27 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

NR Kina: Šmit nema legitimitet, SB UN nije dao saglasnost

Nakon Rusije i Kina je uputila diplomatsku notu na adresu Kancelarije visokog predstavnika u BiH. Kako je potvrđeno za RTRS iz ambasade Narodne Republike Kine u diplomatskoj noti je navedeno da Peking ne prihvata legitimitet Kristijana Šmita kao novog visokog predstavnika u BiH.
Đi Ping - Foto: RTRS
Đi PingFoto: RTRS

- Kineska strana dosljedno poštuje suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet BiH. Uvjereni smo da narodi i građani u BiH imaju mudrost, sposobnost i pravo da samostalno odlučuju kojim putem ide njihova zemlja, te pronađu rješenje problema s kojima se suočavaju - ističu iz Ambasade NR Kine.

Za Kinu visoki predstavnik i njegova "bonska ovlašćenja" predstavljaju poseban angažman u posebnom kontekstu, koji je, četvrt vijeka od okončanja rata značajno promijenjen, pa u novom, međunarodnu zajednicu vide tek kao asistenta.

S obzirom da Savjet bezbjednosti UN-a nije usvojio nacrt rezolucije o produženju mandata visokog predstavnika koji su predložile Rusija i Kina, znači da Savjet bezbjednosti nije dao saglasnost kandidatu nominiranom od relevantnih strana, zato taj kandidat nema legitimitet.

Kineska strana izražava žaljenje zbog toga i ponovila je ovaj stav u jučerašnjem dopisu odgovora OHR-u.

- Prošla je četvrtina vijeka od okončanja rata u BiH i situacija je značajno promijenjena. U novom kontekstu, međunarodna zajednica bi trebala da u skladu sa razvojem situacije, pruža pomoć BiH na način koji odgovara pravim potrebama ove
zemlje i njenih građana - naglašavaju iz kineske Ambasade.