latinica  ћирилица
17/08/2021 |  17:16 ⇒ 17:17 | Autor: SRNA

Kovačević: Zbunjeni Komšić kuca na otvorena vrata

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević izjavio je da za vježbu EUFOR-a uopšte nije potrebno odobrenje Predsjedništva i da je očigledno da se predsjedavajući Željko Komšić "malo zbunio i da tako kuca na otvorena vrata donoseći odluku koju ne može da donese i o nečemu za šta ga niko nije ništa ni pitao".
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

Komentarišući današnju vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH, nakon koje je saopšteno da su Komšić i bošnjački član Šefik DŽaferović navodno odobrili održavanje vojne vježbe EUFOR-a "Brzi odgovor 2021", Kovačević je istakao da je praksa da EUFOR u takvim slučajevima obavještava Predsjedništvo i javnost u BiH, a Predsjedništvo donese zaključak o tome da je primilo k znanju informaciju da će u tom periodu biti održana vojna vježba EUFOR-a.

Prema njegovim riječima, Predsjedništvo ne može da donese nijednu odluku iz oblasti odbrane bez saglasnosti sva tri člana.

- Јuče smo komentarisali da zajedničke institucije bez predstavnika Srba i Srpske jedino mogu da donesu zaključke koji nikoga ni na šta ne obavezuju, što su jučerašnjom sjednicom direktno manifestovala druga dva člana Predsjedništva BiH. Izgleda da su pokušali danas da nas demantuju, donoseći odluku u situaciji kada su mogli da donesu isključivo zaključke - rekao je Kovačević za "Srpskainfo".

On je istakao da EUFOR na osnovu Aneksa 1-A Dejtonskog mirovnog sporazuma ima pravo na održavanje vojnih vježbi, bez potrebe da za tako nešto dobije saglasnost bilo koje institucije BiH.

- Potpuno je jasno da srpski član Predsjedništva Milorad Dodik u ovom slučaju nije dao nikakvu saglasnost iz razloga što bilo kakva saglasnost u ovom konkretnom slučaju nije ni tražena, niti je potrebna. Јako je zanimljivo da Komšić i DŽaferović, koji se toliko zaklinju u BiH i u njene institucije, na jedan ovako prizeman način direktno derogiraju samu BiH i njene insitucije, nanoseći štetu nikom drugom nego BiH i njenim institucijama - rekao je Kovačević.