latinica  ћирилица
18/08/2021 |  10:32 ⇒ 10:38 | Autor: RTRS

Za liječenje djece oboljele od spinalne mišićne atrofije 1,2 miliona evra

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu trenutno finansira liječenja troje djece koja boluju od spinalne mišićne atrofije, a do sada je za njihovo kontinuirano liječenje izdvojeno oko 1,2 miliona evra.
ЈU Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja,stanja i povreda djece (Foto: fondsolidarnosti.com) -
ЈU Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja,stanja i povreda djece (Foto: fondsolidarnosti.com)

Republika Srpska je osnivanjem Fonda solidarnosti sistemski riješila problem finansiranje liječenja djece u inostranstvu, uključujući liječenje oboljelih od spinalne mišićne atrofije, saopšteno je iz ovog fonda povodom avgusta - mjeseca oboljelih od ove bolesti.

- Najmanje što svi možemo da učinimo za oboljele i njihove porodice jeste da se informišemo, da se zainteresujemo i naučimo nešto o ovom oboljenju i stanju oboljelih, te da pružimo podršku njihovim aktivnostima da imaju što bolji položaj u društvu - navodi se u saopštenju.

Fond solidarnosti je uputio iskrenu zahvalnost i podršku porodicama djece oboljele od spinalne mišićne atrofije i Savezu za rijetke bolesti Republike Srpske za aktivnosti i napore kojima nastoje da obezbijede što bolje uslove za oboljelu djecu i kojima jačaju svijest društva o ovom oboljenju.

U saopštenju se dodaje da, iako Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu od osnivanja nastoji da pruža podršku porodicama djece oboljele od ovog teškog oboljenja, u avgustu - mjesecu kada se širom svijeta sprovode aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o spinalnoj mišićnoj atrofiji, želi da ukaže da ove porodice zaslužuju posebnu pažnju cjelokupnog društva i da im se oda priznanje za sve što čine za svoje mališane.

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu počeo je sa operativnim radom 2018. godine radi finansiranja troškova liječenja djece do 18 godina u inostranstvu onda kada njihovo liječenje nije moguće u Republici Srpskoj niti u ustanovama izvan Srpske sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ima potpisane ugovore.