latinica  ћирилица
20/08/2021 |  11:38 ⇒ 19:21 | Autor: RTRS

Bez saglasnosti o vetu Bošnjaka (VIDEO)

Na sjednici Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske, bez saglasnosti o vetu Bošnjaka na odluku o prijevremenom stupanju na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika i Zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske.
Zajednička sjednica - Foto: RTRS
Zajednička sjednicaFoto: RTRS

Slijedi odlučivanje u Ustavnom sudu Republike Srpske.

I danas bez konsenzusa o vetu Bošnjaka. Za predlagača, Narodnu skupštinu Srpske amandmani kluba Bošnjaka nisu bili prihvatljivi. Milan Petković, potpredsjednik Narodne skupštine kaže, ti amandmani bili su bez obrazloženja.

- Јedino obrzloženje bilo je da se tim negira postojanje BiH i njen suverenitet i teritorijalni integritet. A ini nisu ni na koji način dokazali ni ti pokazali da se time krši pravo konstitutivnog naroda odnosno vitalni nacionalni interes Bošnjaka. Јer se ni ne krši ovdje se čuva suvereniter Republike Srpske i štite svi narodi u BiH - istakao je Petković.

Budući da na sjednici nije postignuta saglasnost u pogledu razmatranih zakona i odluka, akti su proslijeđeni Ustavnom sudu Republike Srpske – Vijeću za zaštitu vitalnog interesa radi donošenja konačne odluke, saopšteno je iz Vijeća naroda.

- Predmet se upućuje Ustavnom sudu Srpske, a nakon toga ustavni sud donosi svoju konačnu odluku. Vi znate da postoji mogućnost da to ide i na Ustavni sud BiH, ali to je sada stvar Bošnjaka šta će oni dalje - rekla je predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović.

- Ovo je momenat kada nije bilo ni pokušaja da se usaglasimo, jer nismo imali diskusiju ni po jednoj ni po drugoj tački dnevnog reda, ovdje je bilo nemoguguće pomiriti naše stavove - poslanik iz bošnjačkog naroda u Narodnoj skupštini Republike Srpske Senad Bratić.

 Narodna skupštine Republike Srpske je na posebnoj sjednici 30. jula po hitnom postupku usvojila Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.