latinica  ћирилица
20/08/2021 |  13:33 ⇒ 13:33 | Autor: SRNA

Hrvatska dijaspora Australije vjerovatno stoji iza teksta o Јasenovcu

Istoričar beogradskog Muzeja žrtava genocida Stefan Radojković rekao je da hrvatska dijaspora iz Australije vjerovatno stoji iza autora jevrejskog imena Davida Goldmana, čiji je tekst o minimalizovanju broja žrtava ustaškog logora Јasenovac nedavno objavio izraleski list "DŽeruzalem post".
DŽeruzalem post uklonio tekst o Јasenovcu (Foto: rts.rs) -
DŽeruzalem post uklonio tekst o Јasenovcu (Foto: rts.rs)

Radojković je naveo da je članak u ovom uglednom izraelskom listu, u kojem se tvrdi da u ustaškom logoru Јasenovac nije ubijeno više od 4.500 ljudi, predstavlja revizionistički tekst koji je napisala osoba za koju je uopšte pitanje da li postoji.

- David Goldman ne postoji, i iza ovog imena vjerovatno stoji hrvatska dijaspora iz Australije koja je, barem dijelom, neustaški orijentisana - rekao je Radojković.

On je za TV "Pink" istakao da su navodne optužbe na račun Srba i Srbije dobile na težini izmišljanjem autora koji ima jevrejsko ime.

Ovo je, kaže Radojković, bio pokušaj reakcije na dešavanja u svijetu, poput proslave u Blajburgu, koja je prepoznata kao veličanje Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, zbog čega katolička crkva, posebno u Austriji počinje da zabranjuje ovakve skupove.

- Tu je i stopiranje kanonizacije Alojzija Stepinca, pa je sada hrvatskoj dijaspori bilo potrebno da na neki način "zamuti vodu" - rekao je Radojković.

On je napomenuo da negativne reakcije na tekst "Davida Goldmana" nisu došle samo od Muzeja žrtava genocida i Ministarstva spoljnih poslova Srbije, već i brojnih međunarodnih organizacija.

Autorski tekst Davida Goldmana, u kome se između ostalog tvrdi da je u Јasenovcu ubijeno najviše 4.500 ljudi, kao i da Srbi iz sadašnje srpske vlasti manipulišu i zloupotrebljavaju Holokaust kako bi vještački i lažno uvećali broj žrtava srpskog porijekla, uklonjen je sa internet stranice izraelskog lista "DŽeruzalem post".

Reakciju beogradskog Muzeja žrtava genocida, ovaj izraelski list je objavio, ne samo na internet portalu, već i u dnevnim novinama.

- Na ovaj način pokazujemo kako treba da se reaguje na ovakve i slične navode - kaže Radojković.

Istoričar Nebojša Damnjanović je rekao da su se same ustaše, barem neke od njih, zgražavale nad zločinima u Јasenovcu, kajali su se zbog njih i nazivali ovaj logor čudovišnim mjestom.

Istoričar Momčilo Diklić je rekao da je zadovoljan reakcijom i stavom Muzeja žrtava genocida.

- Povratili smo dio istine u svijetu i da se više ne može sklanjati istina da je Јasenovac postojao. Upravo zato je ovu istinu trebalo napasti u nekom jevrejskom listu i negirati je - dodao je on.