latinica  ћирилица
21/08/2021 |  11:35 ⇒ 12:30 | Autor: SRNA

Vučić: Progon Dodika ne bi bio spas za BiH (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da ne misli da bi progon srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika zato što je rekao šta misli, bio spas ni za BiH ni za političku situaciju u ovoj zemlji.
Dodik i Vučić (Foto: Predsjedništvo Srbije/Dimitrije Gol) -
Dodik i Vučić (Foto: Predsjedništvo Srbije/Dimitrije Gol)

Vučić je, povodom upućenog pitanja lidera SDA Bakira Izetbegovića Tužilaštvu BiH da li će se usuditi da krene na Dodika, rekao da ne može da se miješa u to šta će uraditi neka institucija ili neće.

Povodom optužbi Izetbegovića da Srbija širi agresivni nacionalizam i da to ima uticaj na BiH, Vučić je istakao da ne želi da učestvuje u izbornoj kampanji Izetbegovića i da Bošnjaci kad god im je potrebno napadaju Srbiju.

- Nisam primijetio da bilo kakve šovinističke i nacionalističke izjave dolaze iz Srbije. Trudimo se da dolaze poruke mira, pružene ruke i prijateljstva prema Bošnjacima, ali kada vidite da je jedini odgovor - vi Srbi ste genocidaši, kako oni to govore, vi Srbi ste zlikovci, zločinci, vi Srbi uvijek želite da nastavite genocid, po njima smo mi pet genocida učinili - rekao je Vučić danas u Golupcu.

On je dodao da stvarno ne može da razgovara ni o 1875. ni o 1878. godini da bi neko bio zadovoljan, već o saradnji o protoku robe, kapitala, ljudi.

- Svi Bošnjaci su dobrodošli. Mi imamo Bošnjake u Srbiji i sa njima živimo lijepo, a mogli bi da živimo ljepše, vjerujem da ćemo u tome uspjeti, mnogo toga treba da se dogodi pred nama, a kriviti Srbiju već je postalo uobičajeno - naveo je Vučić.