latinica  ћирилица
23/08/2021 |  18:56 ⇒ 24/08/2021 | 07:17 | Autor: RTRS

Pokušaj FBiH da Srbe pošalje u istoriju (VIDEO)

Najmanje 250 hiljada Srba, porijeklom iz Federacije, moglo bi da ostane bez zemlje, šuma i drugih nekretnina, primjenom člana 58 Zakona o stvarnim pravima FBiH - upozorava predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u tom entitetu Đorđe Radanović. Sporni član omogućava da lica koja nezakonito deset, u nekim slučajevima i 20 godina, koriste zemlju u vlasništvu Srba, postanu vlasnici te imovine. Delegat u Domu naroda federalnog parlamenta Goran Broćeta kaže da je to još jedan pokušaj federalnih vlasti da se Srbi, ovaj put na tih način, uklone iz tog entiteta.
Imovina Srba u Federaciji BiH - Foto: RTRS
Imovina Srba u Federaciji BiHFoto: RTRS

Ratni vihor raselio je po svijetu skoro pola miliona Srba iz Federacije. U međuvremenu, njihova djedovina zarasla je u korov, imanja uzurpirale dojučerašnje komšije Bošnjaci i Hrvati. Nezakonito sijeku šumu, koriste izvore vode, napasaju stoku na pašnjacima, obrađuju zemlju u vlasništvu Srba.

- Od 2007. zaposjeli su ovaj prostor. Bez pitanja vlasnika, da li su uopšte dužni da nam nadoknade, ništa - istakao je Mišo Đurđić, selo Okruglica, Vareš.

Rajko Miljanić, Bradina, kod Konjica, naglašava da mještani koriste posjede nekoliko godina unazad.

- Ovi mještani tu koriste ovo moje imanje nekoliko godine. Hamo Јusufbegović, zvao sam policiju iz Konjica, tri godine je koristio, uklonio je kućicu ali ostavio ogradu i dalje je koristi - tvrdi Miljanić.

Od nezakonitog korištenja do pravno verfikovane "otimačine" srpske imovine, potrebno je da deceniju ili dvije u kontinuitetu uzurpirate srpsku imovinu, što i nije problem, jer su pravi vlasnici, Srbi odavno napustili Federaciju. Uzgred, u članu 58. Zakona o stvarnim pravima navodi se da osoba postaje vlasnik tuđe nekretnine ako je "posjed savjestan". U prevodu to znači da nezakoniti uzurpator može reći da nije znao da nema pravo na zemlju koju koristi.

- Svaki Bošnjak koji koristi srpsku zemlju će reći da je to njegova zemlja i njegov nasljednik će reći da je od tate čuo da je to njegova zemlja i tako se stiče savjesnost i još nađe par svjedoka koji će da kažu jeste on je to koristio 20 godina i to je njegova zemlja - poručuje Đorđe Radanović, predsjednik odbora za zaštitu prava Srba u FbiH.

Preknjižavanje srpske imovine u Federaciji na nove vlasnike, Srbi mogu da spriječe tako što će u policijskoj stanici podnijeti pisani zahtjev da se s njihovog imanja ukloni uzurpator. Time će, kaže Radanović prekinuti famozni kontinuitet od deset ili 20 godina nezakonitog korišćenja, kao pravni osnov za sticanje prava vlasništva.

- Moja pretpostavka da sigurno 250.000 Srba ima problem sa dosjelošću tj. održaja i da mogu ostati bez imovine na ovaj način, korištenjem člana 58 Zakona ostvarenim pravima FBiH - naglašava Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FbiH.

- Ovaj Zakon o stvarnim pravima je još jedan u nizu apsurda same BiH i FBiH, jer ako je nečiji katastar postojao prije 100 ili 200 godina kako neko to može preimenovati na svoje ime i biti korisnik te nekretnine 1/1, to je pokušaj Federacije da Srbe pošalje u istoriju - rekao je Goran Broćeta, delegat u Klubu Srba u Domu naroda parlamenta FBiH.

Da Srbi ne bi trajno bili izbrisani s entičkih prostora u Federaciji BiH, potrebno je da što masovnije, i pored opstrukcija, ukazuju da imaju svoju imovinu. Procjene su da od prijeratnih 540 000, na području Federaciji živi svega 45.000 Srba, a da pravo na izuzetno vrijednu imovinu u tom entitetu, ima blizu 400.000 Srba.