latinica  ћирилица
24/08/2021 |  13:06 ⇒ 18:04 | Autor: RTRS

Promovisana pripovijetka Petra Kočića "Đe je mama?" (VIDEO)

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci danas je u okviru 56. Kočićevog zbora promovisana, do sada, nepoznata pripovijetka Petra Kočića "Đe je mama?", priređivača Zorana Pejašinovića.
Promocija knjige ''Đe je mama?'' - Foto: RTRS
Promocija knjige ''Đe je mama?''Foto: RTRS

Kočićeva pripovijetka "Đe je mama?" pronađena je u Arhivu Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu.

Veoma živopisna, jezički bogata pripovijetka ostala je sakrivena u jednom omanjem notesu dr Vase Glušca, Kočićevog saputnika, saradnika, kuma i biografa.

Ovo djelo NUB Republike Srpske objavila je kao knjigu, koja je ilustrovana radovima Branka Јungića.

Radnja pripovijetke smještena je u ljetnji dan na Zmijanju, Kočićevom rodnom mjestu, a knjiga sadrži kratku biografiju Petra Kočića i predgovor priređivača.

Izložbu čini 15 panoa koji predstavljeju Kočićevu priču na posebno dizajniran način i u formatu koji će posjetiocima biti dostupan ispred Biblioteke.

Pejašinović kaže da je pripovijetka Petra Kočića "Đe je mama" objavljena na radost publike, naročito čitalačke, jer u sebi nosi jedinstven Kočićev jezik.

Pejašinović je istakao da ova pripovijetka do sada nije bila dostupna za javnost, te da je, nakon 120 godine, dočekala da ugleda svjetlost dana. Naveo je da je ostala skrivena sticajem okolnosti, te da je zabilježena u Beču, početkom 20. vijeka i da se samo može nagađati zašto nije objavljena tada.

Direktorka NUB-a Ljilja Petrović Zečić rekla je da je pripovijetka "Đe je mama" prvi put objavljena u kritičkom izdanju 2014. godine.

- To je izdanje koje je namijenjeno za istraživačku i stručni javnost. Prema nekim procjenama kritičara koji su radili izdanje, došlo se do zaključka da se zaista radi o Kočićevoj pripovijeci - rekla je Zečićeva.