latinica  ћирилица
25/08/2021 |  10:31 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

U Srpskoj od septembra veće penzije (FOTO/VIDEO)

Od septembra, penzije u Republici Srpskoj biće povećane za dva odsto, najavio je premijer Radovan Višković u Tesliću, gdje je prisustvovao Izbornoj skupštini Udruženja penzionera Republike Srpske.
Rast penzija - Foto: RTRS
Rast penzijaFoto: RTRS

Od narednog mjeseca penzije bi trebalo da rastu za dva odsto, što znači da će po osnovu tog povećanja svaki mjesec iz budžeta biti izdvojeno dva miliona maraka.

Višković podsjeća da će tako u ovoj godini ukupno povećanje penzija iznositi pet, a od 2013. godine 34,5 procenata, što je, kaže, značajno, ako se poredi sa Federacijom BiH gdje su u tom periodu penzije rasle za 15 odsto.

Vanredno povećanje penzija pozdravili su i novoizabrani predsjednik Udruženja penzionera Ratko Trifunović i predsjednik Skupštine ovog Udruženja Slobodan Brdar.

To je jedan vid socijalnog i ekonomskog osnaživanje penzionerske populacije, što će, kažu, biti prioritet u njihovom budućem radu.

Premijer Srpske podsjetio je da su penzioneri u 2021. dobili i jednokratnu novčanu pomoć, a iz budžeta se izdvajaju sredstva za njihovo banjsko liječenje.

Višković je najavio da će u septembru na dnevnom redu Vlade biti i rebalans budžeta, te da će budžetski okvir rebalansom biti povećan za 400 miliona maraka.

U kreiranju rebalansa, Vlada računa i na beskamatna sredstva MMF-a.

Premijer je potvrdio da će novac od MMF-a, između ostalog, biti usmjeren u prevenciju kovida 19 i oporavak privrede u uslovima pandemije.