latinica  ћирилица
26/08/2021 |  16:25 ⇒ 27/08/2021 | 07:17 | Autor: RTRS

Dodik sa tvorcem Sputnjika: Građani Srpske masovno izabrali rusku vakcinu (FOTO/VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik primio je danas u Banjaluci direktora Gamaleja Instituta iz Moskve i tvorca vakcine Sputnjik profesora Aleksandra Gincburga.
Tvorac vakcine Sputnjik u Banjaluci - Foto: RTRS
Tvorac vakcine Sputnjik u BanjaluciFoto: RTRS

Dodik je nakon sastanka podsjetio da su se građani Republika Srpska masovno opredijelili za rusku vakcinu Sputnjik, te da je Srpska imala uspješnu saradnju sa kompanijama i vlastima u Rusiji kako bi obezbijedila dovoljne količine vakcine.

- Najveći broj građana opredijelio se za rusku vakcinu - rekao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo prilikom da ugosti profesora Gincburga.

Gincburg je naveo da je na ovom sastanaku, kao i sa profesorima Univerziteta u Banjaluci razgovarano o mogućnostima pružanja pomoći u suzbijanju širenja delta soja virusa korona.

- To smo objasnili i gospodinu Dodiku. Mi smo razgovarali i o zajedničkom radu na praćenju situacije i razvoju delta soja. Imamo podršku gospodina Dodika, nadamo se da ćemo dalje raditi zajedno da spasimo i preventivno utičemo na narod Republike Srpske i Rusije - istakao je ruski stručnjak.

Sastanku, koji je održan u zgradi Vlade Republike Srpske, prisustvovali su i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić i rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin.

Prethodno je Gincburg sa delegacijom Naučno-istraživačkog centra Gamaleja posjetio banjalučki Medicinski fakultet na poziv dekana ove visokoškolske ustanove Ranka Škrbića.