latinica  ћирилица
26/08/2021 |  21:34 | Autor: SRNA

U Beogradu održano književno veče posvećeno Petru Kočiću

U Udruženju književnika Srbije večeras je, u okviru Kočićevog dana u Beogradu, u prisustvu književnih stvaralaca iz Srbije i Republike Srpske održano književno veče posvećeno velikom srpskom književniku i narodnom tribunu Petru Kočiću.
Beograd -  književno veče posvećeno Petru Kočiću - Foto: SRNA
Beograd - književno veče posvećeno Petru KočićuFoto: SRNA

Književnik Duško M. Petrović istakao je da Kočićev jezik sigurno najbolje oslikava život i uslove "ne samo pod okupacijom, nego i danas na slobodi".

- Podsjetiću vas da je u jednoj anketi koju je organizovala Matica Srpska Isidora Sekulić kazala: "Kada bih mogao jezik jednog pisca biti jezik jednog naroda, ja bih glasala da to bude jezik Petra Kočića" - rekao je Petrović.

On je naglasio da su okolnosti dovele do toga da večeras na književnoj večeri budu samo književnici iz Srbije i Republike Srpske čime je, kako je rekao, dobijen odličan književni most preko Drine i prilika da se govori o srpskom jeziku i pismu u trenutku koji je za njih sudbonosan.

Pisac Zoran Kostić poručio je da je djelo Petra Kočića opšta vrijednost srpskog naroda, čija aktuelnost ne prolazi.

- Za to je, nažalost, zaslužno i sve ono protiv čega se Petar Kočić borio i na šta je ukazivao, jer je sve to i dalje aktuelno kao da se ništa nije promijenilo od njegovog vremena do sada - rekao je Kostić.

O Kočiću i vrijednosti njegovog književnog zavještanja za srpski jezik, književnost i kulturu govorili su i Željka Avrić, Valentina Pitulić, Goran Šaula, Branislav Zubović, Miladin Berić, Živko Vujić i Milan Rakulj.

Kočićev Dan u Beogradu dio je manifestacije Kočićev zbor, a u glavnom gradu Srbije se u kontinuitetu obilježava već tridesetak godina, u posljednjih 15 godina u organizaciji Udruženja književnika Srbije i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Ranije danas predstavnici Organizacionog odbora Kočićevog zbora, udruženja književnika Republike Srpske i Srbije, grada Banjaluke i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji su položili cvijeće i prislužili svijeće na grobu Petra Kočića u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu i na spomenik velikom piscu u Čuburskom parku.