latinica  ћирилица
28/08/2021 |  18:14 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

U Muzeju Žitomislić otvorena izložba "Stećci" (VIDEO)

U Muzeju Žitomislić u kopleksu pravoslavnog manastira otvorena je izložba Stećci, koju je organizovala Fondacija Muzeja Žitomislić i Hrvatsko kulturno društvo Napredak. Izložba obuhvata umjetničke fotografije stećaka sa lokaliteta koji su pod zaštitom Uneska.
Stećak - Foto: RTRS
StećakFoto: RTRS

Ove fotografije imaju i tekstualno objašnjenje, koje uključuje i opis mjesta na kojim se nalaze. Cilj je da građanima sa prostora BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, ali i šire, približimo kulturnu baštinu ovih prostora, kao i umjetničku vrijednost stećaka, istakao je Miroslav Landeka, priređivač izložbe.

- Želimo da na taj način promovisati našu kulturnu baštinu, prvenstveno pokazati je mladima, podstaknuti lokalnu zajednicu da ona na zaštiti stećaka i da ona naravno bude u funkciji turizma. Mislim da se sa ovim BiH može podičiti, kao što znate stećci su treći spomenik, nakon mosta u Mostaru i Višegradu, iz BiH koji je na svjetskoj kulturnoj baštini - kaže Landeka.

Fondacija Muzeja Žitomislić, između ostalog, bavi se međureligijskom i međukulturalnom saradnjom sa brojnim institucijama u BiH. Ova izložba ima za cilj da promoviše kulturu kao sredstvo komunikacije.

- Stećci su nešto što nam je stvarno zajedničko, nešto ranohrišćansko, nešto što svjedoči o hrišćanstvu pa čak i o onom prvobitnom hrišćanstvu prije naseljavanja i Srba i Hrvata na ove prostore - rekao je Danilo, iguman manastira Žitomislić.

Stećci su srednjovjekovni nadgrobni spomenici koji predstavljaju zajedničku kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine.

Podizani su između 12. i 13. vijeka na teritoriji BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. U BiH ima oko 60.000 stećaka. Odbor Uneska je prihvatio 2016. godine uvrštavanje stećaka na popis zaštićene svjetske baštine.