latinica  ћирилица
28/08/2021 |  20:16 ⇒ 20:40 | Autor: SRNA

Bjelica: Sada potrebno srpsko jedinstvo kao 1992. godine

Član Glavnog odbora SDS-a Milovan Bjelica izjavio je da je i sada potrebno srpsko jedinstvo, kakvo je postojalo 1992. godine kada je stvorena Republika Srpska, te istakao da nijedna partija nije negirala da se saglasila sa odlaskom srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na sastanak sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.
Milovan Bjelica - Foto: SRNA
Milovan BjelicaFoto: SRNA

Bjelica je istakao da je početkom 90-ih godina prošlog vijeka srpski narod bio jedinstven, pa je uspio da odbrani Republiku Srpsku, koju je proglasio u januaru 1992. godine.

- Da tada nismo bili jedinstveni sigurno bi bilo mnogo teže. Mene ovo podsjeća na ono vrijeme sa početka 90-ih godina. Sada moramo biti jedinstveni i ne smijemo dozvoliti po ovim pitanjima da ima pukotina - rekao je Bjelica.

On je rekao da nijedna partija nije negirala da se saglasila sa odlaskom Dodika na sastanak u Sarajevo sa Erdoganom, mada "ima pojedinaca koji iskaču".

- Nijedna partija nije negirala da se saglasila sa odlaskom srpskog člana Predsjedništva na sastanak sa predsjednikom Turske. Pojedinaca ima da iskaču. Јa sam čuo izjavu od jednog narodnog poslanika. Ne vidim ništa sporno u tome što su predsjednici političkih partija dali saglasnost i oni to ne osporavaju, dok neki pojedinci tvrde da su kao prekršeni zaključci Narodne skupštine - kaže Bjelica.

On dodaje da politički lideri sigurno imaju uticaj na svoje poslanike.

- Na listi SDS-a je bilo i poslanika koji nisu članovi ove partije i oni imaju drugačije poglede. Јa i ne obraćam pažnju šta oni pričaju. To je njihov lični stav, oni nisu članovi organa SDS-a, a organi SDS-a su podržali gospodina Šarovića i to da idu svi zajedno na sastanak sa patrijarhom - rekao je Bjelica.

Bjelica je ocijenio da je Republika Srpska na pravi način odgovorila na nametnuti zakon bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka i istakao da u potpunosti podržava zaključke Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa tim.

On je za ATV rekao da da se po ovom pitanju pokazalo srpsko jedinstvo, te istakao da podržava jedinstvo svih srpskih partija u vezi sa svim pitanjima od značaja za Srbe.

- Kada su u pitanju odluke koje mogu da štete Republici Srpskoj i njenim građanima, moramo nastupiti sa jednim glasom i da svi stanemo iza te odluke koju donesemo i usaglasimo. Ako smo jedinstveni i ako nama nema pukotina, onda će biti mnogo teže onima koji su zamislili da naprave štetu Srpskoj da to i realizuju - rekao je Bjelica.

On je podsjetio da je veliki haos i probleme izazvala odluka Valentina Incka donijeta kada je već bio podnio ostavku na mjesto visokog predstavnika.

- Ona nije ni donijeta po proceduri, jer je već bio u ostavci - rekao je Bjelica i dodao da ne zna kako nelegalni visoki predstavnik Šmit misli da sprovede ovaj zakon jer su velike sile Rusija i Kina uputile note i saopštile da ne priznaju takvu odluku.

On je podsjetio da je i on sam nepunih 10 godina bio pod sankcijama OHR-a, što je istakao kao najgore iskustvo u njegovom životu i nešto što nikome ne bi poželio.

Bjelica, koji je i načelnik opštine Sokolac, izjavio je da ima dobru saradnju sa Vladom Republike Srpske i njenim institucijama i da nije osjetio diskriminaciju zbog toga što pripada opozicionoj političkoj partiji.

- Moram posebno istaći saradnju sa ministarstvima za finansije, poljoprivredu, urbanizam, kao i ostalim ministarstvima u Vladi Republike Srpske, ali i sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem i srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom - istakao je Bjelica.

On je naglasio da nije osjetio ni u jednoj instituciji diskriminaciju kada je riječ o opštini Sokolac i ukazao na velike projekte koje zajedno provode opštinska i republička vlast.

Bjelica je rekao da sa timom za upravljanje projektima Ministarstva finansija rade velike infratsrukturne projekte.

- Pripremili smo projekat za izgradnju gradske kuće, razgovaramo oko uspostavljanja dvije poslovne zone - rekao je on.

On je istakao da postoje zainteresovani investitori za ulaganje u objekte obnovljive energije kao što je solarna elektrana.

- Zelena energija je budućnost i za sobom povlači investitore. Ubijeđen sam da ćemo ostvariti ono što smo zacrtali sa Vladom i međunarodnim organizacijama - rekao je Bjelica i dodao da u okviru projekta "Via Dinarika" postoji velika mogućnost za razvoj turizma na području opštine Sokolac.