latinica  ћирилица
29/08/2021 |  18:01 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Cvijanović: Kočić bi bio ponosan na Republiku Srpsku (FOTO/VIDEO)

U okviru 56. Kočićevog zbora danas kulturno-umjetnički program, polaganje vijenaca na spomenik poginulim borcima i borba bikova u Stričićima kod Banjaluke.
Željka Cvijanović (Foto: Instagram) -
Željka Cvijanović (Foto: Instagram)

Tradicionalno, na ovaj način želimo da se odužimo i zahvalimo Petru Kočiću za sve ono što je učinio i što kroz duhovno nasljeđe i dalje čini za srpski narod, jedna je od poruka sa ovogodišnje manifestacije.

U rodnom mjestu Petra Kočića završena je sedmodnevna manifestacija u čast velikog pisca i narodnog tribuna.

Kiša je spriječila mnoge koji su planirali da ove godine dođu u Stričiće.

Većina onih kojima ni loše vrijeme nije smetalo da prisustvuju kulturno- umjetničkom programu, narodnom veselju i borbi bikova, kažu da već tradicionalno u avgustu dolaze na ovo mjesto.

Pored građana, posljednjeg dana ove manifestacije prisustvovali su i zvanice iz Republike Srpske i Srbije.

Beskompromisno se boreći za slobodu i pravdu, još od gimnazijskih dana, Kočić je podnio ogromnu ličnu žrtvu, dijeleći sudbinu svog naroda zapadno od Drinem, podsjeća predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

- Petar Kočić bi bio ponosan na ovo što danas imamo. Slobodu, Republiku koju volimo, slobodu da svako kaže ono šta želi - izjavila je Cvijanović.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Kočić je kao vizionar upućivao misli za budućnost. I treba da bude neiscrpan izvor naše inspiracije i okupljanja, smatra srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- Zato se i po ovako lošem vremenu okupljamo da odamo počast i zahvalnost Kočiću koji je govorio ono što je narod osjećao i želio - rekao je Dodik.

Kočićev zbor je prilika na prisjećanje na istinske vrijednosti koje su srpski narod učinile neponovljivim, vrijednim , velikim i ponosnim, poručuje ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, čiji su korijeni iz ovih krajeva.

- Republika Srpska nije nastala voljom velikih sila, nego upornošću i voljom srpskog naroda da ima prostor na kome sam odlučuje o sebi. Tamo gdje Srbi nemaju svog ljekara, profesora, policajca, učitelja, sudiju, tamo za njih pravde nema - istakao je Vulin. 

Značaj ove manifestacije je i u tome da buduće generacije uče o velikanima kakav je bio Petar Kočić, kaže ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

- O Kočiću ne treba mnogo govoriti, znamo šta je učinio za srpski narod, kakve borbe je vodio, ali važno je da znanje o svemu onome što je on radio prenesemo na buduće generacije, posebno na mlade u sistemu obrazovanja - rekla je Trivićeva.

Zato, kaže gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, Kočić nije u sjećanju samo ovih sedam dana, već je mnogo više od toga.

- Čitava sedmica bila je posvećena Kočiću. Od Banjaluke do Beograda i gdje god živi srpski rod, čuo se glas Petra Kočića - izjavio je Stanivuković.

U kulturno- umjetničkom dijelu programa prisutne je svojom Zdravicom narodu srpskom, pozdravio i književnik Ljubivoje Ršumović, koji je dobitnik ovogodišnje Kočićeve nagrade.

U Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Klisini služen je parastos Petru Kočiću, a na spomenik poginulim borcima u Stričićima položeni su vijenci. Manifestacija ni ove godine nije prošla bez borbe bikova.