latinica  ћирилица
29/08/2021 |  19:39 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

U Gubinu kod Livna održan crkveno-narodni sabor (VIDEO)

U Gubinu, srpskom selu kod Livna, održan je crkveno-narodni sabor, povodom slave Hrama Uspenja Presvete Bogorodice. Nekada puno života, danas u ovom selu tek nekoliko domaćinstava.
Sabor u Gubinu - Foto: RTRS
Sabor u GubinuFoto: RTRS

U Gubinu je prije rata bilo 180 domaćinstava. Јovica Јovičić godišnje u ovom mjestu boravi oko šest mjeseci.

- Došli smo na ideju prije nekoliko godina da se okupimo baš na današnji dan. Malo nas je korona poremetila u tom smislu - ističe Јovičić.

Nedeljko Vukovljak iz Udruženja "Ognjište" ističe da im ovaj praznik znači mnogo.

- Prvo što mi ove mještane koji žive ovdje posjećujemo u toku cijele godine, a posebno na ovaj praznik želimo da im priredimo neko veselje. To je jedini momenat kada se nešto dešava oko njih i gdje oni mogu da se opuste - dodaje Vukovljak.

Svetu litrugiju služio je episkop bihaćko-petrovački Sergije.

- Mi se kao i uvijek trudimo, kao i naši sveti preci, da dolazimo, da obnavljamo svoja ognjišta. Pozivamo narod na povratak, na obnovu života na ovim prostorima, da se ne zaborave ovi prostori, bez obzira što su ljudi, silom prilika, raseljeni u druge krajeve - rekao je episkop Sergije.

Kum slave Hrama Uspenja Presvete Bogorodice bio je direktor Fonda za izbjegla i raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu Vlade Vojvodine Duško Ćutilo.

- Ovakvim okupljanjem treba da pošaljemo poruku da smo tu, da ćemo uvijek biti prisutni, a institucije iz AP Vojvodine će, kao što su to i do sada činile, i ubuduće podržavati programe koje se odnose upravo na povratnike - naglasio je Ćutilo.

Iz Udruženja “Ognjište” najavljuju da bi sljedeće godine u Gubinu trebalo da bude završena izgradnja crkveno-narodnog konaka.