latinica  ћирилица
30/08/2021 |  07:41 ⇒ 14:02 | Autor: SRNA

Navršilo se 29 godina od oslobođenja Smoluće, Potpeća i Tinje

U Bijeljini će danas biti obilježeno 29 godina od oslobađanja 7.000 Srba Potpeća, Smoluće i Tinje kod Tuzle, koji su izvučeni iz okruženja herojskim poduhvatom Vojske Republike Srpske, uz sadejstvo sa jedinicama MUP-a Srpske i borcima iz ovih mjesta.
Smoluća - Foto: RTRS
SmolućaFoto: RTRS

Parastos na groblju u Pučilama biće služen u 12.00 časova.

Predsjednik Boračke organizacije Bijeljina Miodrag Stevanović rekao je da je u okruženju u Smolući poginulo više od 70 ljudi, a više od 200 ih je ranjeno.

On je istakao da ni nakon 29 godina Tužilaštvo BiH nije pokrenulo nijedan proces protiv onih koji su krvnički napadali Srbe u okruženju, ali su četiri čovjeka koja su branila svoja ognjišta procesuirali i osudili na dugogodišnje robije.

Stevanović je istakao da su i vojnici srpske vojske, koji su učestvovali u ovom proboju, danas izloženi progonima Tužilaštva, pozivaju ih na razne informativne razgovore, izmišljaju da je srpska vojska tom prilikom počinila nekakve zločine, što, kako kaže, nije tačno.

On je podsjetio da je operacija "Smoluća" trajala od 25. do 30. avgusta 1992. godine, kada se oko 7.000 Srba iz sela Potpeć, Smoluća i Tinja našlo u okruženju, napadnuti jakim snagama takozvane Armije BiH.

- Ljudi su bili primorani da čuvaju svoja ognjišta i porodice, te štite svoje živote. Ali, napadnuti velikim snagama, to je bilo neizdrživo i nemoguće jer je mali broj vojnika branio tu teritoriju. Nisu imali nikakav kontakt sa ostalim jedinicama VRS - rekao je Stevanović.

On je napomenuo da se Srbi nikada nisu vratili u svoj zavičaj, te da je ostalo samo zgarište koje podsjeća na veliko stradanje srpskog naroda.

- Stanovnici Potpeća, Smoluće i Tinje kad su izašli na slobodnu teritoriju, najveći broj njih je utočište našao u Bijeljini, a svi koji su bili vojno sposobni priključili su se VRS. Nažalost, veliki broj njih je poginuo u odbrani i stvaranju Republike Srpske. Na groblju u Pučilama je podignut spomenik u njihovu slavu i čast gdje uklesano 150 imena vojnika i civila - rekao je on.

Ljubiša Lazić, u to vrijeme bio je na dužnosti komandira čete i posljednji ratni komandant Garde "Panteri", podsjetio je da je u avgustu 1992. godine donesena odluka da bude izvedena operacija kojom bi se spasilo 7.000 Srba u okruženju.

- Glavni štab je donio odluku da jedinice Istočno-bosanskog korpusa formiraju operativnu grupu, koja je u vrijeme polaska brojala 650 ljudi. Nosilac aktivnosti je bila naša jedinica, mi smo u tom momentu imali 320 ljudi. Od tih 650 ljudi, za ta tri-četiri dana operacije poginula su ukupno 23 čovjeka, a 150 ih je ranjeno - rekao je Lazić i dodao da su iz "Pantera" poginula četiri borca, a 16 ih je ranjeno.

Prema njegovim riječima, srpske jedinice su po svim vojnim pravilima briljantno odradile operaciju.

- Svi naši ciljevi su bili legalni i legitimni. Nijedan naš pripadnik nije počinio nikakav ratni zločin, jer nije ni bilo kontakta sa civilima, samo sa oružanim formacijama takozvane Armije BiH - rekao je Lazić.