latinica  ћирилица
31/08/2021 |  12:49 ⇒ 17:48 | Autor: RTRS

Od danas prijava djece moguća u svim porodilištima u Srpskoj (VIDEO)

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske danas počinje realizacija projekta "e-beba", koji omogućava da se kompletan proces prijave djeteta završi u porodilištu.
UKC RS  Banja Luka projekta “eBeba” - Foto: Twitter
UKC RS Banja Luka projekta “eBeba”Foto: Twitter

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević rekao je da je sa porodilištem u Banjaluci okončan proces implementacije projekta "e-beba" u svim porodilištima u Republici Srpskoj.

- U proteklih mjesec dana, nakon Doboja, Prijedora, Bijeljine, Foče, Istočnog Sarajeva i drugih porodilišta, danas završavamo implementaciju projekta na opšte zadovoljstvo prvenstveno roditelja, a zatim i zdravstvenih radnika - rekao je Rajčević na konferenciji za novinare povodom implementacije projekta u UKC-u.

Rajčević je objasnio da je suština ovog projekta to što se proces evidencije novorođenčadi završava na jednom mjestu, u porodilištu, nakon čega na adresu prebivališta dobijaju besplatno prve dokumente za svoje dijete - izvod iz matične knjige rođenih, uvjerenje o državljanstvu, potvrdu o prebivalištu i prijavu na zdravstveno osiguranje.

- Do sada su roditelji morali da na nekoliko adresa troše vrijeme i novac, sada nakon rođenja beba dobijaju svu potrebnu dokumentaciju na kućnu adresu potpuno besplatno - naglasio je Rajčević.

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić rekao je da bez informacionih tehnologija nije moguće organizovati rad UKC-a, niti ići u korak sa svjetskim centrima.

- Ovaj projekat je u interesu građana, a njegove benefiti će roditelji vrlo brzo osjetiti, jer neće morati nigdje ići da bi upisali dijete već će sve završiti u porodilištu - dodao je Đajić.