latinica  ћирилица
31/08/2021 |  19:06 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Crna Gora uoči ustoličenja: Vjerska ceremonija u sjeni političkih obračuna (VIDEO)

U nedjelju će u Cetinjskom manastiru biti ustoličen novi mitropolit crnogorsko primorski Јoanikije.

Veliki događaj za mitropoliju, Srpsku pravoslavnu crkvu i njene vjernike. S druge strane crnogorski nacionalisti koji su okupljeni oko nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve, a koje podržava i predsjednik Crne Gore Milo Đuklanović protive se da ovaj čin bude obavljen na Cetinju. Najavili su i okupljanje.

Stanovnici Cetinja uglavnom su protiv da novi mitropolit crrnogorsko primorski bude ustoličen u ovom gradu. Cetinjski manastir smatraju crnogorskim, nikako srpskim.

Pokušali smo od gradonačelnika Cetinja saznati i njegov stav , kao i podatak o tome kakve su njegove bezbjednosne procjene, kao prvog čovjeka ovog grada koji bi trebalo da je upoznat sa svim što se dešava. Međutim odgovor nismo dobili. Ipak, naš izvor blizak bezbjednosnim strukturama tvrdi da je, kada je bezbjednost u pitanju, stanje stabilno. Tome doprinosi i mitropolija crnogorsko primorska koja je odustala je od najavljenog svenarodnog sabora ispred cetinjskog manastira. Sve u cilju očuvanja mira.

- Bile su velike i te operativne informacije iz policije da se tog dana spremaju raznorazni sukobi i mitropolit Јoanikije kao narodni pastir svestan svoje odgovornosti donio je tu odluku koju će narod nekako i prihvatiti da kažem teška srca ali ćemo mi i time pokazati da je srpski narod narod koji je slobodarski koji želi da živi u miru i slozi sa svojom braćom često puta i na svoju štetu ali ćemo i to otrpjeti - naglašava sveštenik Predrag Šćepanović.

Narod koji želi da prisustvom da svoj doprinos ustoličenju novog mitropolita crnogorsko primorskog Јoanikija može to da učini četvrtog septembra ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici gdje su u toku pripreme za doček patrijarha srpskog Porfirija, koji prvi put dolazi u Crnu Goru i to upravo povodom ustoličenja novog mitropolita.

- Biće ovdje desetine i desetine hiljada naroda i onaj koji sa strane posmatra moći će da vidi uz koju je crkvu jednu jedinu pravoslavnu crkvu narod u Crnoj Gori - dodao je Šćepanović.

Mitropolit Јoanikije dolazi na tron Svetog Petra Cetinjskog nakon smrti mitropolita Amfilohija koji je 30 oktobra prošle godine preminuo od posljedica zaraze virusom korona.

Uoči nedjelje i ustoličenja mitropolita Јoanikija situacija u Cenjinju dakle među ovdašnjim stanovništvom prilično napeta. I pored toga i brojnih spekulacija u poedinim medijima da do ustoličenja neće doći na Cetinju novi mitropolit crnogorsko primorski Јoanikije sješće na tron mitropolije u nedjelju 5. septembra baš ovdje u Cetinjskom manastiru.