latinica  ћирилица
01/09/2021 |  11:11 | Autor: SRNA

Stevandić: Zahvalnost Srbiji za stav da neće dozvoliti ucjene

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić zahvalio je rukovodstvu Srbije, posebno predsjedniku Aleksandru Vučiću, za jasan stav da Beograd neće dozvoliti nikakve ucjene, povodom zahtjeva bošnjačkog člana Predsjedništa BiH Šafika DŽaferovića za smjenu srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

- Vučić je juče toliko jasno rekao i to je bila prva vijest u međunarodnoj javnosti, da Srbija neće da dopusti ucjenjivanje ljudi, posebno onih sa najvećim legitimitetom - istakao je Stevandić.

On je zahvalio i ministru unutrašnjih poslova Srbije Aleksandru Vulinu, koji je uputio slične poruke u ime predsjednika Srbije.

- To jedinstvo nije samo ovdje kod nas u Republici Srpskoj, gdje i pozicija i opozicija razumiju potrebu da budemo zajedno, to je i jedinstvo čitavog naroda - rekao je Stevandić za Televiziju Pink.

On je dodao da to nije priča o "srpskom svijetu" i o "velikoj Srbiji", već priča da jedan narod ima pravo da brine o svojim sunarodnicima.

Stevandić je naglasio da se DŽaferović, koji je u proteklom ratu kao ratni komandant i načelnik policijskih uprava dovodio mudžahedine čija je namjera bila fizička eliminacija Srba, sada bavi političkim eliminacijama.

On je naveo da, ukoliko bi Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, odgovorio na zahtjev DŽaferovića da smijeni Dodika, to bila veća sramota za njega /Šmita/, koji je nelegalno izabran i zna da nije prihvaćen ni u Savjetu bezbjednosti UN, ni od Rusije, ni od Kine, ni od Republike Srpske i koji se već duže ne pojavljuje jer ne zna kako bi se ponašao, nego za DŽaferovića.

Prema Stevandićevim riječima, DŽaferovićev zahtjev je odraz frustracije što Republika Srpska funkcioniše za razliku od Federacije BiH, koja je potpuno nefunkcionalna.

- Mi smo taoci FBiH i neriješenih odnosa između Bošnjaka i Hrvata. Potpuno je jadno da oni nisu za suživot. Oni bi sada da ukidaju one koji funkcionišu, kod kojih postoji javni život i postoje evropske forme i pravila donesena na propisan način, a treba da podilazimo onima koji bi da nameću zakone kao hatišerife i treba da nas vrate u srednji vijek - rekao je Stevandić.

On je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske prije skoro više od mjesec dana donijela odluku da predstavnici iz Srpske ne učestvuju u radu institucija BiH.

- I je li se šta promijenilo, da li je život građana ugrožen. Nije! Niko nije ni primijetio da BiH ne funkcioniše više od mjesec dana, što je na neki način i dokaz da nam BiH nije ni potrebna. Ona je bila naš kompromis, da bude mir, da bude Dejtonski sporazum, da prestanu razaranja i ubijanje, ali su taj naš kompromis očito drugi shvatili kao našu slabost - rekao je Stevandić.

Stevandić je naglasio da je potpuno jasno da Dodik slijedi odluke Narodne skupštine Republike Srpske jer njegov legitimitet potiče iz broja glasova koje je dobio u Srpskoj i koji je mnogo veći od legitimiteta koji ima DŽaferović, iako Bošnjaka u BiH ima oko milion i po, a Srba oko milion.

- Taj legitimitet mu daje za pravo da sve ono što treba da se provjeri u Narodnoj skupštini da će se provjeriti - rekao je Stevandić.

On je naglasio da ne zna da li je to što DŽaferović i ostali čine rezultat nekog kulturnog nasljeđa ili nemoći Bošnjaka, ali da je činjenica da demokratski procesi u FBiH ne postoje i kaskaju i da oni pokušavaju da Republiku Srpsku na neki način ugroze odlukama visokog predstavnika.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović pozvao je nelegalno imenovanog visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita da pokrene pitanje smjene srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da bi se, kako je pojasnio, odblokirao rad Predsjedništva.

Ovom zahtjevu je prethodila sjednica Predsjedništva BiH, na kojoj Dodik nije glasao ni za jednu tačku dnevnog reda, čime je spriječio njihovo usvajanje.