latinica  ћирилица
02/09/2021 |  15:00 | Autor: SRNA

Čović: Legitimno predstavljanje - osnov Dejtonskog sporazuma

Ustav BiH jasno precizira konstitutivne narode i njihovo legitimno predstavljanje kao osnov Dejtonskog mirovnog sporazuma, istakao je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović u razgovoru sa ambasadorom Njemačke u BiH Margaret Ueber.
Dragan Čović (foto: www.jabuka.tv) -
Dragan Čović (foto: www.jabuka.tv)

Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH, istakao je i stavove o svim otvorenim pitanjima, posebno na nivou visokih političkih susreta u vezi sa Izbornim zakonom BiH, te neophodnosti uklanjanja svih oblika diskriminacije i pokušaja dominacije.

On je naglasio da je obaveza i ključni spoljnopolitički prioritet - politički dogovor i održivo rješenje koje približava BiH punopravnom članstvu u EU, uz pojačan dijalog svih političkih predstavnika, te uključenost i medijaciju, prije svega EU i njenih institucija, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

Na današnjem sastanku u Domu HDZ-a BiH u Mostaru Čović i Ueber izrazili su zadovoljstvo zbog strateškog partnerstva BiH i Njemačke, uz jačanje i podizanje takve saradnje na još viši politički i diplomatski nivo.

Čović je izrazio zadovoljstvo zbog današnje posjete Ueberove i prijateljskog razgovora, kao i razumijevanja svih otvorenih pitanja koja trebaju obezbijediti trajnu političku i institucionalnu stabilnost BiH.

Čović je istakao i snažnu opredijeljenost i dalji napredak ka NATO savezu kao bezbjednosnom okviru koji bi osnažio BiH i dao dodatnu dimenziju u ekonomskom i privrednom smislu u privlačenju novih investicija u različite oblasti.