latinica  ћирилица
04/09/2021 |  19:51 ⇒ 23:49 | Autor: sputniknews.com

Patrijarh Porfirije: Sve bih vas zaključao u srce i poveo pod Ostrog (FOTO/VIDEO)

- On je saborni čovjek, on je Srbin pravoslavni, ali je pored toga i hrišćanin pravoslavni, zato on voli sve narode svijeta i sve ljude svijeta. On je dostojan - rekao je patrijarh Porfirije besjedeći ispred hrama u Podgorici dok je narod uzvikivao "Dostojan" i "Vladiko, sokole".
Patrijarh Porfirije (Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC) -
Patrijarh Porfirije (Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC)

- Najradije bih sve ljude iz Crne Gore zaključao u svoje srce i zajedno se popeo sa njima do manastira Ostroga, gdje bi dobili putokaz kako dalje, rekao je patrijarh Porfirije na veličanstvenom dočeku.

Kazao je da crkva ne postoji da bi rješavala ekonomske, političke i druge probleme, već da bi u njoj našli tajnu krsta i vaskrsenja Hristovog.

      View this post on Instagram

A post shared by Saborni hram Vaskrsenja (@sabornihrampodgorica)

Porfirije je istakao da je mitropolit Јoanikije dostojan toga položaja i da taj blagoslov i radost dijele sa braćom rimokatoličke i muslimanske vjeroispovijesti.

- Ako u bratski zagrljaj zovemo njih, kako onda da zovemo našu braću koja nas nazivaju svakakvim imenima. Grlimo ih sa obje ruke. Njih baš želimo da primimo u bratski zagrljaj - rekao je patrijarh.

Patrijarh srpski Porfirije poručio je okupljenima ispred hrama u Podgorici da se ovakvi dani i događaji opisuju u Svetom pismu.

- U posljednje vrijeme naš narod, koji se objedinio da brani svoje svetinje, vjeru, čast, obraz i i pamćenje zablistao je i izašao pred lice cijele pravoslavne vaseljene kao narod odan svojoj vjeri i crkvi - rekao je Јoanikije. 

- Ovaj dan dan i ovaj susret je po našoj volji i izraz je naših najdubljih želja - rekao je on i dodao - Bog je uslišio preko sabora arhijereja SPC naše molitve i Gospod je izašao u susret našim molitvama i željama i mi smo za predstojatelja dobili velikog muža, koga smo željeli i izmolili – vladiku Јoanikija. I ja vam čestitam.