latinica  ћирилица
05/09/2021 |  17:32 | Autor: RTS

Mitropolit Јoanikije: Trebaće nam dosta vremena da prevaziđemo podjele

Mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije rekao je, poslije ustoličenja u Cetinjskom manastiru, da se na Cetinju moglo vidjeti dosta podjela koje su, kako kaže, vještački izazvane.
Ustoličen Mitropolit Јoanikije u Cetinjskom Manastiru (Foto:facebook/Bunt Crna Gora) -
Ustoličen Mitropolit Јoanikije u Cetinjskom Manastiru (Foto:facebook/Bunt Crna Gora)

Mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije rekao je danas da će nam "trebati dosta vremena da prevaziđemo ove podjele".

Јoanikije je, nakon što je ustoličen u Cetinjskom manastiru, kazao da se na Cetinju moglo vidjeti dosta podjela koje su, kako kaže, vještački izazvane.

- Mi smo činili sve da ih ne bude, ali trebaće nam dosta vremena - naveo je mitropolit.

- Vašim dolaskom i dijeleći zabrinutost pokazali ste veliku ljubav prema cijelom narodu Crne Gore - naveo je Јoanikije u obraćanju patrijarhu srpskom Porfiriju.

Mitropolit je poručio i da neće pričati o mukama, već će, kako kaže, zablagodariti Bogu, jedinom istinitom tvorcu svega vidljivog i nevidljivog.

Prema njegovim riječima, Mitropolija crnogorsko-primorska bila je i ostala jedan od najjačih stubova u velikoj oduhovljenoj građevini SPC kroz cijelu njenu istoriju.

- Zablistala je svetošću njenih arhijereja, lepotom njenih svetinja i neprekidnog umetničkog stvaranja - rekao je ustoličeni mitropolit Јoanikije. Nisam došao da mi služe, nego da služim - rekao je mitropolit Јoanikije.

U govoru je pomenuo prethodne crnogorske mitropolite, sa najvećim naglaskom na višedecenijskog mitropolita Amfilohija.