latinica  ћирилица
07/09/2021 |  16:41 | Autor: SRNA

Ustoličenje vladike Metodija 26. septembra u Đurđevim stupovima, očekuje se i patrijarh

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Metodije treba da bude ustoličen 26. septembra u manastiru Đurđevi stupovi u Beranama, kada se očekuje i dolazak Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija, rekao je iguman ovog manastira Danilo.
Đurđevi stupovi - Foto: RTS
Đurđevi stupoviFoto: RTS

Iguman je istakao da danas da uveliko teku pripreme za svečanost ustoličenja i da tu "ne može da bude nikakvih problema".

Trpčevski je u telefonskom uključenju u program televizije "Prva", gdje je već gostovao Nenad Čanak, rekao da nije umjesno da se političari bave Crkvom jer se Crkva okuplja oko Hrista, dok se "Čanak okupio oko svoga Hrista, a to je Milo Đukanović".

- Kao što je ružno da se mi sveštenici bavimo politikom, tako je isto ružno da se i političari bave Crkvom - rekao je on.

Iguman Danilo podsjetio je da arhijereji koji su došli na ustoličenje mitrpolita crnogorsko-primorskog Јoanikija, nažalost, nisu mogli da dođu na Cetinje, a bili su oni koji nije trebalo da budu.

- Bilo je malo i nezgodno i sramota da dočekamo goste automobilskim gumama i ostalim stvarima. Ne mislim da su to Cetinjani, to su ljudi skupljeni iz cijele Crne Gore, koji su nijemo poslušni prošlom režimu, koji je gonio Crkvu i vladike - rekao je arhimandrit Danilo.

Mitropolit Јoanikije je u Cetinjskom manastiru ustoličen u nedjelju, 5. septembra, na liturgiji koju je služio patrijarh Porfirije.