latinica  ћирилица
07/09/2021 |  18:40 ⇒ 08/09/2021 | 11:15 | Autor: RTRS

Braća Savić - primjer uspješnih poljoprivrednih proizvođača (VIDEO)

Braća Savić iz Sarajeva, sa nasljednicima posljednje dvije i po decenije žive i rade u Semberiji. I pored invaliditeta, Radoslav i Miroslav nisu se predali, nego su postali jedni od najvećih poljoprivrednih proizvođača.
Braća Savić - Foto: RTRS
Braća SavićFoto: RTRS

Savići su u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu preživjeli teško ranjavenje i ostali invalidi. To ih nije obeshrabrilo da danas budu među najuspješnijim poljoprivrednicima u ovom dijelu Srpske.

- Krenuli smo sa malo zemljišta, a onda sve više i više, ulazili u veće poslove zbog borbe za opstanak, a drugi razlog je taj što nismo mogli nigdje da se zaposlimo jer smo invalidi - priča Radoslav, a nadopunjuje ga Miroslav:

- Na Zemlji imamo pšenicu, kukuruz, djetelinu, to ide za stoku, a ove godine smo nešto i paštrnjaka posijali.

Obrađuju više od 50 hekatara svoje i zemlje pod zakupom, uzgajaju stoku, proizvode krompir, mlijeko. Svoje proizvode plasiraju na različita tržišta. Istovremeno, njih dvojica su i dobri mehaničari.

- Ne radimo za druge, samo za nas popravljamo ako se desi u mehanizaciji neki kvar. Јedino elektroniku ne znamo, a ostalo sve mi radimo - priča Miroslav.

U porodici Savić tri generacije privređuju, svi na jednom mjestu - u domaćinstvu kojeg su nakon prinudnog napuštanja prijeratnog ognjišta u sarajevskoj regiji, stekli i širili u Semberiji. Nasljednici će ostati ovdje i nastaviti tradiciju djeda, oca i strica.

- Želim da ostanem u Semberiji, u svojoj državi, da mladima pokažem da ovdje ima života. Studiram Poljoprivredni fakultet u Bijeljini i očekujem da ga završim u roku - naglašava Boško Savić, student Poljoprivrednog fakulteta.

Sinovi Miroslava Savića se obrazuju u Semberiji, a ćerka Teodora u Beogradu na Fakultetu za bezbjednost. Porodični život i djelatnosti Savića su za primjer. Pokazuju kako se može ni iz čega stvoriti nešto i sve to ostaviti nasljednicima – da čuvaju i priširuju naslijeđeno.