latinica  ћирилица
09/09/2021 |  07:43 ⇒ 09:30 | Autor: SRNA

Promovisana knjiga Ljiljane Čekić o osnivanju Narodnog pozorišta

Knjiga Ljiljane Čekić pod nazivom "Narodno pozorište Vrbaske banovine - osnivanje i umjetnički razvoj" predstavljena je u Prnjavoru.
Promocija knjige Ljiljane Čekić - Foto: Facebook
Promocija knjige Ljiljane ČekićFoto: Facebook

Čekićeva je Srni rekla da je sinoć promovisana knjiga nastala kao rezultat višegodišnjeg istraživanja tokom pisanja dijela doktorske disertacije o prvim godinama rada Narodnog pozorišta Vrbaske banovine, današnjeg Narodnog pozorišta Republike Srpske.

- To su prve četiri godine od osnivanja, odnosno period od 1930. godine do 1934. godine. Osim pozorišnog rada i rada samog teatra, dajem i sliku kulturnih, društvenih, istorijskih i ekonomskih prilika na teritoriji Vrbaske banovine, kojoj je, između ostalog, pripadao i Prnjavor - pojasnila je Čekićeva.

Ona je napomenula da su joj pri pisanju knjige pomogli mentor na doktorskoj disertaciji, kao i recenzenti, profesori Luka Kecman i Zoran Đerić.

- Mislim da će knjiga biti interesantna svima koje zanima kako je pozorište nekada funkcionisalo zbog mogućnosti pravljenja paralele, kao i onima koji žele da saznaju kako su ova zemlja i ovaj prostor funkcionisali između dva svjetska rata - rekla je Čekićeva, koja je i glumica u Narodnom pozorištu Srpske.

Čekićeva je navela da je jedan od motiva za pisanje knjige bio nedovoljan broj publikacija koje govore u postojanju, radu i razvoju Narodnog pozorišta uopšte.

Sinoćnjoj promociji Centru za kulturu u Prnjavoru prisustvovala je i glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Radenka Ševa, koja je rekla da knjiga ima veliki kulturni značaj za pozorište, ali i svaki grad u BiH jer obuhvata period kada je osnovano pozorište Vrbaske banovine.

- Iskreno se nadam da će knjiga doživjeti promociju u svim gradovima Republike Srpske jer je važno da javnost više zna o pozorištu koje će za nekoliko godina obilježiti čitav vijek postojanja - rekla je Ševa.

Promocija knjige održana je u okviru pozorišne revije "Prnjavor i prijatelji" čiji je organizator Dramska scena Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Prnjavor.

Umjetnički rukovodilac Dramske scene Brankica Radonjić istakla da je su ponosni što su mogli sugrađanima omogućiti ne samo jedno prijatno kulturno i književno veče, već ih i upoznati sa kapitalnim djelom iz oblasti teatrologije.

Izdavači knjige "Narodno pozorište Vrbaske banovine - osnivanje i umjetnički razvoj" su Udruženje arhivskih radnika Republike Srpske, Arhiv Republike Srpske, štamparija "Art print" iz Banjaluke, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.