latinica  ћирилица
09/09/2021 |  12:13 ⇒ 12:38 | Autor: RTRS

Brčko mijenja Zakon o igrama na sreću (VIDEO)

Distrikt Brčko mijenja Zakon o igama na sreću zbog zastarjelosti važećeg i njegove neefikasnosti, u skladu sa istim zakonima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.
Brčko - Foto: RTRS
BrčkoFoto: RTRS

U Direkciji za finansije, koja je i predlagač novog zakona, očekuju potpuno savremeno uređene ove djelatnosti, kao i više novca u budžetu od naredne godine.

 Priređivači igara na sreću imali su u javnoj raspravi nekoliko primjedbi na predloženi zakon.

Tražili su radno vrijeme od 24 časa umejsto do 23 časa kako je predloženo. Oporezivanje dobiti od 10 odsto je jedna od primjedbi.

Misle takođe da su visoke kamate banaka na garancije. Suštinski je, kažu, predloženi zakon osavremenjen i dobar je za sve u zajednici.

- Sve u svemu, Brčko je zaslužilo da dobije moderan zakon za igre na sreću i hvala Direkciji što su pokrenuli tu proceduru. Vjerovatno ćemo, sa manjim amndmanima, i dobiti takav zakon - ističe priređivač igara na sreću Zoran Kokanović.

Važeći zakon o igrama na sreću je zastarjeo, s obzirom na savremene informacione tehnologije koje omogućavaju nove vidove igara na sreću, i to je razlog zbog kojeg je novi zakon u proceduri, kažu u Skupštini.

Biće usklađen sa savremenim zakonima u Srpskoj i Federaciji. Poslanici će svaku primjedbu odvagati, kažu u nadležnoj Komisiji.

- Zakonodavna komisija će isti proslijediti i obrađivaču zakona i proslijediti ga Direkciji za finansije a i poslanicima koji su ovlašćeni predlagači amndmana, kako bi do konačnog usvajanja dobili što bolji tekst zakona - pojasnio je Ljubiša Lukić, predsjednik Zakonodavne komisije.

U Direkciji za finansije, koja je i predložila novi zakon, ističu da su zadovoljni javnom raspravom i primjedbama, koje neće suštinski izmijeni prijedlog, a svi će, kažu, od njega imati veće koristi nego od prethodnog zakona.

- Mislimo da je zakon veoma dobar, i to su pokazali učesnici u javnoj raspravi, da je 95 odsto zakona u redu, što je za Direkciju vrlo dobro - zaključio je Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije, Brčko.

Zakon koji će važiti od 1. januara naredne godine omogućiće bolju zaštitu igrača, više novca za priređivače i u budžetu Distrikta, kažu u Direkciji.