latinica  ћирилица
09/09/2021 |  13:54 ⇒ 13:55 | Autor: SRNA

Đokić: Naredne godine plan za postrojenja koja koriste fosilna goriva

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da će Srpska naredne godine morati da definiše okvirni plan do kada mogu raditi postojenja koja koriste fosilna goriva.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

Đokić je rekao da je trenutna projekcija da bi se takav plan mogao definisati do 2050. gdoine, do kada će se takva postrojenja morati ugasiti.

- Smatram da će se iz godine u godinu pojačavati pritisak Energetske zajednice i da će se taj rok smanjivati i doći do 2030. ili 2035. godine. To bi za nas bio veliki problem, jer je u Republici Srpskoj, ali i Federaciji BiH, bazna energija - energija na ugalj - rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

Govoreći o pritiscima na globalnom nivou da se prelazi na obnovljive izvore energije, Đokić je istakao da bi Republika Srpska, kada bi zatvorila termoelektrane, bila potpuno energetski nestabilna.

- Morali bismo uvoziti energiju iz nekih drugih država, zbog čega bi cijena bila dramatično veća nego što je danas i to bi bio težak udarac i za naše građane i za našu privredu - naglasio je Đokić.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske ne razmišlja da donosi odluke koje bi spriječile takvu prozvodnju.

- Ali, moraćemo definisati naknade koje ćemo plaćati kao potencijalni zagađivači. To će biti novi trošak za nas i vjerovatno će to uticati na cijenu naše električne energije i usluga koje pruža Elektroprivreda - istakao je Đokić.

On je pojasnio da se iz tih razloga Srpska orjentiše na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, podsjećajući da su pokrenuti veliki projekti kao što su hidroelektrane Dabar, Buk Bijela.

- Tu su planirane hidroelektrane Bistrica, Foča i Paunci. Gradimo vjetro i solarne elektrane. Trenutno je u izgradnji vjetroelektrana u Nevesinju, a izdato je nekoliko koncesija za izgradnju solarnih elektrana velike snage, preko 60 megavata - napomenuo je Đokić.

Đokić je naveo da je Srpska svjesna uslova koje ima kao dio Energetske zajednice, te podsjetio da je u Termoelektrani Ugljevik izgrađeno postrojenje za osumporavanje dimnih gasova.

- To je projekat vrijedan 75 miliona evra, čime je Republika Srpska pokazala maksimalnu odgovornost prema obavezi da spriječi emisiju štetnih gasova i krupnih čestica - rekao je Đokić.