latinica  ћирилица
09/09/2021 |  13:59 ⇒ 13:59 | Autor: SRNA

Milunović: Ne zaboraviti žrtve, ali ni počinioce zločina

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović poručio je danas u Istočnom Sarajevu da se ne smiju zaboraviti žrtve NATO bombardovanja u Srpskoj, ali ni oni koji su počinili zločin.
Istočna Ilidža - pomen - Foto: SRNA
Istočna Ilidža - pomenFoto: SRNA

Milunović je na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Srpskoj podsjetio da je u napadu tog vojnog saveza 1995. godine stradao veliki broj ljudi, kao i da je nanesena neprocjenjiva materijalna šteta i trajno kontaminirano zemljište na koje su bačene bombe sa osiromašenim uranijumom.

- Broj od 59 poginulih i 119 ranjenih vojnika i civila nije konačan jer se u tom haosu nisu mogli precizno utvrditi podaci - istakao je Milunović i dodao da će Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica u narednom periodu intenzivirati aktivnosti kako bi bio utvrđen tačan broj poginulih i ranjenih.

Milunović je naveo da je NATO prilikom bombardovanja Republike Srpske upotrijebio više od 400 svojih najmoćnijih letjelica, od kojih su 222 borbene, te bacio na Srpsku i položaje Vojske Republike Srpske 1.026 bombi sa osiromašenim uranijumom.

- Za bombardovanje je 15 zemalja pružilo logistiku, a u bombardovanju su učestovali SAD, Velika Britanija, Španija, Italija, Njemačka, Turska i Holandija - precizirao je Milunović.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Ljubica Miljanović postavila je pitanje svima koji optužuju srpski narod da je počinio genocid na ovim prostorima - kako se zove čin ili krivično djelo onih koji donesu odluku i onih koji stisnu dugme i ispuste smrtonosnu bombu napunjenu osiromašenim uranijumom?

- Zašto ne postoji jedan međunarodni krivični sud, pa da konačno oni koji to rade stanu pred sud pravde - dodala je Miljanovićeva.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman istakao je da svako obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj podsjeća na žrtvu plaćenu za slobodu.

On je najavio da Grad Istočno Sarajevo planira iduće godine da podigne u Istočnom Sarajevu spomenik u znak sjećanja na žrtve NATO ageresije.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja Republike Srpske počelo je na mjesnom groblju u Grlici, u Istočnoj Ilidži, pomenom i polaganjem cvijeća na spomenik sestri i bratu Radmili i Radenku Galinac, koji su bili među prvim žrtvama bombardovanja.

Potom je u Hramu sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima služen parastos za sve Srbe ubijene u NATO agresiji na Republiku Srpsku, nakon čega su se u porti obratili prisutni zvaničnici i održan prigodan umjetnički program.