latinica  ћирилица
09/09/2021 |  14:14 | Autor: SRNA

Kojić: Karakter zločina ne određuju brojke već namjera

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj izjavio je da karakter zločina ne određuju brojke već namjera koja je postojala u ovom slučaju.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Kojić je podsjetio da se operacija zvala "Namjerna sila" što je značilo namjerna sila na Republiku Srpsku, na brata i sestru Galinac, na fabrike koje su hranile porodice, na mostove.

Ta namjerna sila, konstatovao je, nažalost, traje i danas zato što nije bilo dovoljno da bombe osakate fabrike, objekte, vjerske objekte.

- Potrebno je da se i danas osakati Republika Srpska kroz raznorazne namentute odluke, kao što je i posljednja nametnuta odluka Valentina Incka da nam se osakati jezik i zabrani da komentarišemo sve ono što je donosio Haški tribunal i što su donosile preavosudne institucije na nivou BiH - rekao je Kojić u Istočnom Sarajevu.

Te pravosudne institucije, kako je istakao, presudama koje su donosile i donose žele da prikriju ulogu NATO-a u ratu i da okrive Srbe kako njihove krvave ruke ne bi bile vidljive.

- Mi to nećemo dozvoliti i nećemo dozvoliti da nam osakate jezik, istraživanja, sve ono što je činjenica, a ona je jedini dokaz istine. Zato je i ovo obilježavanje veoma značajno da se na osnovu činjenica sjećamo, zato je svako istraživanje i akademske zajednice, i institucija i pojedinaca značajno da ostane u istoriji zapisana istina, a ne laži međunarodne zajednice potpomognute domaćim, kao i međunarodnim pravosuđem - poručio je Kojić.

On je naveo da je istraživanjima utvrđeno da je NATO bacio na Republiku Srpsku 1.026 bombi i ispalio 13 tomahavk raketa. "Do sada smo utvrdili najmanji broj smrtno stradalih i ranjenih, međutim u međuvremenu su se pojavile još dvije civilne žrtve", rekao je Kojić.

Napomenuo je da su u vrijeme NATO bombardovanja veze u potpunosti bile pokidane i da nije postojao sistem izvještavanja prema Generalštabu Vojske Republike Srpske, koji je utvrđivao broj stradalih, ali da Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica radi na utvrđivanju tačnog broja smrtno stradalih i ranjenih.

Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja Republike Srpske obilježen je na mjesnom groblju u Grlici, u Istočnoj Ilidži, pomenom i polaganjem cvijeća na spomenik sestri i bratu Radmili i Radenku Galinac koji su bili među prvim žrtvama bombardovanja.

Potom je u hramu Sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima služen parastos za sve Srbe ubijene u NATO agresiji na Republiku Srpsku, nakon čega su se u porti obratili prisutni zvaničnici i održan je prigodan umjetnički program.

Obilježavanju je prisustovao ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović, delegacija Narodne skupštine, poslanici u Predstavničkom domu parlamenta BiH Ljubica Miljanović i Sanja Vulić, predstavnici grada Istočnog Sarajeva i opština Sarajevsko-romanijske regije, kao i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, te nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata Srpske.