latinica  ћирилица
09/09/2021 |  18:46 ⇒ 21:48 | Autor: RTRS

Srpska pamti! Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja (VIDEO)

U Istočnom Sarajevu sjećanje na žrtve NATO agresije na Republiku Srpsku. U dvonedjeljnoj demonstraciji sile 1995. godine, NATO bombe su ubile 59 civila i boraca, a ranile najmanje 119, te pričinile ogromnu materijalnu štetu.
Pomen žrtvama NATO bombardovanja - Foto: RTRS
Pomen žrtvama NATO bombardovanjaFoto: RTRS

Na mjesnom groblju u ilidžanskom naselju Grlica, gdje su sahranjeni sestra i brat Radmila i Radenko Galinac, položeno je cvijeće, a u mjesnom hramu služen je parastos. Sa obilježavanja je poručeno - žrtve ne smiju biti zaboravljene, ali ni njihove ubice.

Na patnjom obamrlom majčinom licu, suze presušile. Ali, bol ne posustaje! Očevo srce od tuge već presvislo. Troje djece su Mirjana i Marko odgojili, i sve troje sahranili u zlo ljeto 1995. godine. Zbog žestoke muslimanske ofanzive, Radmila i Radenko bratu Radovanu, srpskom borcu, ni na sahranu nisu mogli. Voštanicu da mu na grobu pripale uspjeli su četrdeset dana kasnije. A u povratku, na saobraćajnici nadomak Vogošće, bjelosvjetske plaćene "šatl" ubice odabrale su ih za svoj cilj. Dvije bombe kojima su razrušili most, tek što su mu se približili, bile su nedovoljne zločincima. Zlokobno su nadletjeli i treći put. Da valjda, zločin ovjere.

- Tuga. Tuga i bol ne prestaje, sve teže i teže, kako mi dani odmiču sve mi je gore - priča Mirjana Galinac.

Dvije sedmice neprekidno, od noći 30. na 31. septembar, iznad tada Srpskog Sarajeva i Republike Srpske, kružile su zlokobno NATO ubice! Ispuštali smrtonosni teret. I birali predajnike, kasarne, mostove, puteve, rezervoare za vodu... Priklanjajući se, kao nikada do tada u praksi Alijanse, samo na jednu zaraćenu stranu. Muslimansku!

- Većina nas bila je tada na položajima i nisu nas tamo napadali, ali su znali našu slabost, pa su nam tukli djecu. Gađali su nam u pozadini civile, bombardovali su mještane, a najviše je pretripio upravo ovaj prostor Ilidže - navodi
Boško Tomić, bivši borac VRS i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH.

Više od hiljadu avionskih bombi i tomahavk rakete, i u njima tone eksploziva ojačanog, ispostaviće se kasnije, osiromašenim uranijumom. Činili su bjelosvjetski "milosrdnici", predvođeni američkim i britanskim bombarderima, ljudski i ekološki genocid, čije se posljedice, već je dokazano, reflektuju i danas kroz enorman rast malignih bolesti.

- Ti događaji su upravo i razlog utvrđivanja ovog datuma, da se prisjetimo svojih žrtava i odamo im pomen. Da ne zaboravimo koji zločinci su počinili ove zločine - rekao je Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Lažni povod za operaciju koju je NATO simptomatično nazvao "Namjerna sila" bila je, svjedočili su mnogi već tada a pogotovo kasnije, inscenirana eksplozija na sarajevskoj pijaci Markale, 28. avgusta. No, i laici teško da mogu povjerovati kako je opsežna akcija 15 država, pripremljena za samo dva dana. I zbog svega - zločinačka uloga NATO-a neće i ne smije biti zaboravljena. Ma koliko se i danas trudili da to prikriju zločinci i njihovi zaštitnici. Pa i razni visoki predstavnici nametnutim odlukama i zakonima.

- Pravosudne institucije, upravo kroz onakve presude koje su donosile i koje donose, i danas hoće i žele da prikriju ulogu NATO-a u ratu i da okrive Srbe, kako njihove krvave ruke kroz te presude ne bi bile vidljive. Mi to nećemo dozvoliti - istakao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

I neće, NATO agresiju preživjeli, dozvoliti da žrtve prekrije zaborav.

- Grad planira da u svrhu obilježavanja i sjećanja na žrtve NATO agresije iduće godine izgradi spomenik na teritoriji Istočnog Sarajeva - rekao je Branko Koroman, predsjednik skupštine Grada Istočno Sarajevo.

Trpjeće Srpska i njeni naraštaji još dugo "nasljeđe" NATO "demokratije". Јer nauka kaže da je za djelimičnu razgradnju osiromašenog uranijuma potrebno stotine godina. A da li će majke plaćenih šatl ubica iz Vašingtona i Londona, zaboljeti okamenjene suze Mirjane i inih srpskih majki, to je već pitanje ljudskosti!?