latinica  ћирилица
09/09/2021 |  18:49 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

U Banjaluci treći kongres endokrinologa i dijabetologa (VIDEO)

Endokrinolozi su, na otvaranju Kongresa endokrinologa i dijabetologa Republike Srpske, upozorili na opasnosti pandemije.
Kongres - Foto: RTRS
KongresFoto: RTRS

Hronični bolesnici najviše su ugroženi, osjete li simptome virusa korona. Posebno dijabetičari, kojih je
u svijetu više od 700 hiljada. Stručnjaci kažu, mnogo je faktora koji utiču na dobijanje dijabetesa.

- Neadekvatan način i stil života, gojaznost kao pandemija koja je glavni faktor rizika za nastanak šećerne bolesti, nedovolja i neadekvatna fizička aktivnost, sveprisutniji stres, zaista sve to p0olako, ali sigurno dovodi do oboljenja - kaže Snežana Popović Pejičić.

Vakcinacija je od presudne životne važnosti, posebno za hronične bolesnike, koji su skloni bržem obolijevanju.

Ministar zdravlja Alen Šeranić istakao je značaj vakcinacije, pogotovo za hronične bolesnike koji su skloni bržem obolijevanju.

- Situacijom nisam zadovoljan kada je u pitanju vakcinacija, mislim da to može ići dalje i više. Mi se trudimo na sve načine da informišemo građane o dobrobiti vakcinacije - istakao je Alen Šeranić.

A kako da se liječe, oni kojima je potrebna pomoć endokrinologa. U Srpskoj ih, u odnosu na broj oboljelih, nema dovoljno, ali se, kažu iz Univerzitetskog kliničkog centra, situacija poboljšava.

Vlado Đajić kaže da se pored gradnje i najbolje građevine, UKC-a, kupovine najsavremenijih aparata, težište stavilo baš na edukaciju medicinskog kadra. - Preko 100 naših ljekara odlazi na edukaciju u razne države - naglasio je Đajić.

- Od ove godine krećemo sa subspecijalizacijama za doktore porodicne medicine i jedna subspecijalizacija ce se odnositi na dijabetelogiju kao možda najveću i najznačajniju metabolopatiju, odnosno oboljenje - istakao je dekan medicinskog fakulteta Ranko Škrbić.

 Doprinos bi trebalo da da i kongres, kojem je cilj skretanje pažnje na prevenciju i zaštitu od šećerne bolesti. Okupio je 200 učesnika iz Srpske, Federacije, Srbije i Hrvatske.