latinica  ћирилица
09/09/2021 |  20:42 ⇒ 21:14 | Autor: SRNA

Satira uvijek pogađa muke jednog vremena

Satira je danas u aforizmu, ali bez obzira gdje se pojavljuje uvijek pogađa suštinske probleme i muke jednog vremena, rekao je profesor iz Niša Goran Maksimović, jedan od predavača o usudu satiričara održanim u Prijedoru uoči 49. Književnih susreta na Kozari.
Prijedor, predavanja o temi satire - Foto: SRNA
Prijedor, predavanja o temi satireFoto: SRNA

Maksimović, profesor srpske književnosti sa Filozofskog fakulteta u Nišu, rekao je na predavaju "Usud satiričara ili zašto nam nisu potrebni jubileji da čitamo Radoja Domanovića" da je Domanović pisac je koji je prepoznao suštinske probleme u mentalitetu i životu srpskog naroda i zato je aktuelan duže od 120 godina.

Maksimović je istakao da je Domanović, prepoznatljiv po majstorstvu satiričnog pripovjedanja, pisac koji je zahvaljujući toj vrsti univerzalnih poruka stalno prisutan u književnoj publici i nisu potrebni nikakvi jubileji da bi se podsjećali na ovog pisca i njegovo djelo.

- Sudbina satiričara je gorka, opora i teška u realnom životu, zato što on piše, kazuje i govori onda kada humoristi i svi ostali zaćute, ali nakon njihove smrti njihovo djelo poprimi novu vrijednost koja ih učini vanvremenim - rekao je Maksimović.

Prema njegovim riječima, aforističari danas najviše nastupaju na društvenim mrežama i nešto manje u satiričnim i srodnim pubulikacijama.

Predavanje je dio programa 49. Književnih susreta na Kozari koji se nastavlja sutra, kada će na Paležu, u srcu Kozare gdje je Skender Kulenović prvi put pročitao svoju čuveni poemu "Stojanka majka Knežopoljka", biti održan tradicionalni "Spomen na Skendera" u vidu malog poetskog časa i polaganje vijenaca na tamšnje spomen-obilježje.

Svečanost će početi u 11.00 časova.