latinica  ћирилица
10/09/2021 |  07:20 ⇒ 11:01 | Autor: RTS

Istorija u Njujorku - Ema Radukanu u finalu US Opena

Osamnaestogodišnja britanska teniserka Ema Radukanu prva je kvalifikantkinja u istoriji tenisa koja se plasirala u finale nekog grend slem turnira, pošto je u polufinalu US Opena pobijedila Grkinju Mariju Sakari sa 2:0 u setovima (6:1, 6:4).
Ema Radukanu (Foto: www.usopen.org) -
Ema Radukanu (Foto: www.usopen.org)

Mlada Ema Radukanu ponovo protivnici sa druge strane mreže nije dozvolila da uzme ni set. Furiozno je ušla u meč, dobila uvodni gem na svoj servis, a potom oduzela Mariji Sakari servis čim joj se ukazala prva brejk prilika.

Djelovalo je da će Grkinja odmah uzvratiti brejk, pošto je utrećem gemu povela sa 0:40, ali je Radukanu osvojila četiri uzastopna peona, a potom i gem za vođstvo od 3:0.

Odmah zatim je i drugi put na meču oduzela servis protivnici, pa su joj još dva gema u kojima je sigurno servirala i ukupno izgubila samo dva poena, bila dovoljna za ubjedljivih 6:1 na kraju prvog seta.

Sakari je bolje ušla u drugi set - prvi gem, u kojem je servirala, dobila je bez izgubljenog poena, ali je već u trećem ona osvojila samo jedan, pa je Radukanu došla do brejka koji će joj biti dovoljan za veliku pobjedu jer je sigurno čuvala svoj servis, ne dozvolivši protivnici nijednu brejk loptu u drugom setu.

Tako Sakari nije iskoristila nijednu od svojih sedam brejk šansi na meču, a svih sedam je imala u prvom setu.

I Radukanu i Sakari su meč završile sa po četiri as servisa. Sakari je imala jedan viner više (17-16), ali i čak 33 neiznuđene greške, u odnosu na svega 17 Eme Radukanu.

Sakari se tokom celog meča mučila sa servisom - ubacila je samo 52 odsto svojih prvih, a ni drugi joj nisu mnogo bolje funkcionisali, pošto je nakon njih osvojila samo 10 od ukupno 29 poena. Napravila je i pet duplih grešaka.

Britanska teniserka će u finalu igrati protiv Lejle Fernandez, koja je u drugom polufinalnom meču savladala Arinu Sabalenku. Biće to duel dve teniserke rođene 2002. godine. Fernandezova je iskusnija na VTA turu, a i nešto starija, pošto je dan nakon plasmana u polufinale napunila 19 godina, dok Radukanu još uvek ima 18.

Ema Radukanu je u Njujorku, računajući i kvalifikacije, pobijedila devet protivnica i nijednoj nije prepustila ni set.

Redom su pred Britankom u Njujorku padali Bibijan Šofs, Marijam Bolkvadze i Majar Šerif u kvalifikacijama, a zatim u glavnom žrijebu Stefani Vogel, Šuai Žang, Sara Soribes Tormo, Šelbi Rodžers, olimpijska šampionka Belinda Benčić i Marija Sakari.

Britanka je pred US Open bila 150., a pred Vimbldon, prije samo nešto više od mjesec dana, 338. teniserka na svijetu.